Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam AD020 (I.E. Hulsen)
Plaats Amsterdam
Datum 24 november 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Het voorkomen van schijnzelfstandigheid is een goed streven. Deze wet tracht echter alle vormen van zelfstandig werken door 1 mal te duwen terwijl de verscheidenheid daarvoor te groot is, en dat levert zeer onwenselijke situaties op. Zo worden sommige zelfstandig professionals op basis van deze wet geconfronteerd met een enorme administratieve lastenverzwaring. Dit geldt zeker voor professionals die níet op uurloonbasis voor een beperkt aantal opdrachtgevers werken, maar maandelijks diverse losse opdrachten uitvoeren voor meerdere opdrachtgevers en die diverse vormen van producten en diensten leveren. Dat zijn maandelijks een x aantal offertes en x aantal overzichten vooraf en achteraf met kosten- en urentoerekeningen en -specificaties, notatie van locaties etc (wat maakt het overigens uit waar ik mijn opdrachten doe en waar ik deze uitwerk?) Die lastenverzwaring staat haaks op 1 van de uitgangspunt van de wet, namelijk: "Zelfstandigen leveren een belangrijke bijdrage aan de concurrentiekracht van onze economie en de regering vindt het dan ook belangrijk het (zelfstandig) ondernemerschap te ondersteunen. Zij moeten binnen de grenzen van wet- en regelgeving voldoende ruimte en vrijheid krijgen om hun onderneming tot volle potentie te ontwikkelen." Het moge duidelijk zijn dat deze draconische lastenverzwaring ten koste gaat van mijn declarabele tijd en mij daarmee zal hinderen in het verder ontwikkelen van mijn onderneming. Verder is de wet dermate ingewikkeld dat ik verwacht dat ik voortaan en een jurist en en een boekhouder moet inschakelen om überhaupt volgens de letter van deze wet te kunnen werken.
Het lijkt mij beter dat er een wet gemaakt wordt die een werkgever aanpakt die schijnzelfstandigheid creëert en faciliteert, in plaats van hardwerkende zelfstandig professionals die overduidelijk als zelfstandig ondernemer te classificeren zijn, onredelijke administratieve verplichtingen op te leggen.

Daarnaast lijkt mij een tarief van €16 euro per uur als minimum volstrekt onvoldoende om reserveringen mee te kunnen maken voor onvoorziene periodes zonder werk, en om investeringen en verzekeringen mee te kunnen betalen (naast de gewone kosten voor levensonderhoud).