Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam Warmer IT (Drs. Jos Warmer)
Plaats Soest
Datum 24 november 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Er zijn erg veel geheel verschillende zelfstandigen, dit wetsvoorstel gaat hier geheel aan voorbij en probeert iedereen over een kam te scheren. Bijvoorbeeld:

De termijn van maximaal een jaar welke een zelfstandige mag werken voor een opdrachtgever is in mijn branch volstrekt onwerkbaar. Mijn werk is zeer specialistisch en complex van aard en projecten zijn derhalve ook zeer complex. Dit soort projecten loopt hierdoor vaak langer dan een jaar. Ieder jaar specialisten vervangen is niet mogelijk, de continuiteit van projecten wordt hierdoor ondermijnt. Het is de vraag of er een maximum termijn dient te komen, maar indien men dat wenst dan zal deze toch minimaal drie jaar dienen te zijn.

Het minimum uurloon is goed bedoeld, maar lijkt niet effectief. Is het aanemelijk dat de mensen aan de onderkant die nu voor minder werken naar de rechter staoppen tegenover een groot bedrijf? Dat lijkt onwaarschijnlijk. Bovendien kan zo iemand door bedrijven als "klokkeluider" beschouwd worden en loopt hij/zij derhalve het risico geen werk meer te krijgen. Als gevolg hiervan is de effectieve bescherming nihil.

Het wetsvoorstel gaat er vanuit dat alle opdrachten per uur betaald worden. Dat is in veel gevallen niet zo en kan per opdracht verschillen. Ik heb als zelfstandige zowel projecten op basis van vaste prijs gedaan, alsook op uurbasis. In andere sectoren, als bij voorbeeld de meer artistieke beroepen is dit ook het geval. Het wetsvoorstel schiet volledig tekort door al deze verschillen niet te erkennen.

Het wetsvoorstel gaat er vanuit dat werken als zelfstandige of als werknemer uitwisselbaar zijn dat dit alleen financieel een verschil uitmaakt. Dit is onjuist en een niet gewenste versimpeling van de werkelijkheid. Een voorbeeld uit mijn eigene praktijk:
Als zelfstandige besteed ik en deel van mijn tijd aan het ontwikkelen van open source software, tevens schijf ik zo nu en dan artikelen en blogs. Bij veel bedrijven wordt dit soort extra aktiviteiten in het arbeidscontract verboden, tenzij het bedrijf hier expliciet toestemming voor geeft. Voor mijn opersoonliojke ontwikkeling en voor mijn CV is dit soort aktiviteiten cruciaal. Als een werkgever dat verbied kan ik mij niet meer profileren en worden de mogelijkheden voor mijn toekomst sterk beperkt.
Er wordt in het wetsvoorstel op geen enkele wijze rekening gehouden met dit essentiele verschil.