Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring
Reactie
Naam | KimiK (A Dijkstra) |
---|---|
Plaats | Amsterdam |
Datum | 4 november 2019 |
Vraag1
Het doel van deze consultatie is tweeledig:1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Voor zelfstandigen die een eigen bedrijf hebben (met meerdere opdrachtgevers) is 16 euro per uur totaal geen realistische ondergrens. Er zijn in veel beroepen veel meer dan 30% overheaduren. Denk bijvoorbeeld aan IT-ers die moeten studeren om aan het werk te blijven, docenten die lessen (op maat) moeten voorbereiden en kunstenaars die hun werk moeten ontwikkelen en promoten. Ik ben bang dat 16 euro een soort norm wordt waardoor gemiddelde tarieven juist omlaag gaan. In deze 16 euro is geen bedrag opgenomen om te sparen voor het risico dat je zonder werk komt te zitten. Er is ook geen bedrag voor kosten in opgenomen. In hoeverrre is het voor te stellen dat schijnzelfstandigen een bedrag gaan onderhandelen voor bijvoorbeeld reiskosten, veilige werkkleding, telefoon en/of laptop bovenop die 16 euro? De opdrachtgever wil gewoon het goedkoopst uit zijn dus die zal kiezen voor de werknemers die deze onkosten niet of nauwelijks doorberekenen. Verkapte werknemers komen er dan nog steerds bekaaid van af en de mogelijkheid om mensen uit te buiten blijft in stand.
Aan de andere kant is 75 euro per uur dan weer te hoog als eis om de zelfstandigenverklaring aan te kunnen vragen. Een freelance IT-er vraagt bijvoorbeeld tussen de 50 en 80 euro per uur, een tekstschrijver 60. Deze groepen zijn wel echte zelfstandigen en zouden ook zo’n verklaring moeten kunnen aanvragen. Ik vind het een goed idee om onderscheid te maken tussen de groep verkapte werknemers en echte zelfstandigen maar de uurtarieven liggen nu wel heel extreem uit elkaar.
In zijn geheel houden deze voorstellen veel te weinig rekening met de diversiteit binnen de grote groep zelfstandigen. Bovendien zijn deze voorstellen helemaal niet nodig om het probleem van schijnzelfstandigheid op te lossen. Verkapte werknemers hebben over het algemeen maar één werkgever en het is veel gemakkelijker om deze bestaande regel gewoon te handhaven. Mensen met maar één werkgever moeten na een jaar gewoon in dienst genomen worden. Dan is het probleem ook opgelost. De echte zelfstandige ondernemers hebben zelf wel een goede kijk op realistische uurtarieven.