Wet minimum CO2-prijs elektriciteitsopwekking

Reactie

Naam Nuon/Vattenfall (M. van Alphen)
Plaats Amsterdam
Datum 20 augustus 2018

Vraag1

Wat vindt u van het ontwerpwetsvoorstel en de memorie van toelichting waarin de minimum CO2-prijs bij elektriciteitsopwekking technisch is uitgewerkt?
Nuon/Vattenfall is voorstander van internationale beprijzing van broeikasgasemissies, zodanig dat een stimulans ontstaat om mondiaal broeikasgasemissies te reduceren. Daarom pleiten wij voor verdere versterking van het Europese emissiehandelssysteem EU ETS, middels volume-georiënteerde maatregelen.

In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ is voorgesteld om in aanvulling op het EU ETS een nationale minimum CO2-prijs in te voeren voor elektriciteitsproductie. Meerdere studies en onderzoeken laten echter zien dat invoering van een nationale minimum CO2-prijs een negatief effect heeft op de elektriciteitsmarkt in Nederland en op de broeikasgasemissies in Europa. Dit blijkt ook uit het rapport van Frontier Economics dat in juli is gepubliceerd en is opgesteld in opdracht van de Rijsoverheid. Het rapport laat zien dat eenzijdige invoering van een minimum CO2-prijs voor elektriciteitsproductie in Nederland leidt tot een hogere importafhankelijkheid, terwijl op Europees niveau slechts beperkte klimaatwinst wordt bereikt. Er treedt een verschuiving op van de efficiënte Nederlandse flexibele gascentrales (die daarmee in hun voortbestaan worden bedreigd) naar minder efficiënte buitenlandse centrales. Daarom is Nuon/Vattenfall tegen het eenzijdig invoeren van een nationale minimum CO2-prijs voor elektriciteitsopwekking. Totdat het EU ETS verder versterkt wordt en leidt tot een hogere Europese CO2-prijs, kan als alternatief ingezet worden op een regionale minimum CO2-prijs met ons omringende landen, zodat de negatieve gevolgen van een nationale minimum CO2-prijs voor gascentrales en leveringszekerheid in Nederland worden voorkomen.

Nuon/Vattenfall sluit zich verder inhoudelijk aan bij de reactie van Energie Nederland op het wetsvoorstel. Voor een verdere onderbouwing van ons standpunt en beantwoording van de overige vragen verwijzen wij u dan ook naar de reactie van Energie Nederland. Voor de beantwoording van de specifieke vraag over restgassen verwijzen wij u graag naar de reactie van Tata Steel Nederland.