Modernisering Energieprestatievergoeding huur
Reactie
Naam
|
Spirair Luchttechniek (A.J. Pothoven)
|
Plaats
|
Nijkerk
|
Datum
|
8 januari 2023
|
Vraag4
In navolging van de regelgeving omtrent bijna energieneutrale gebouwen (BENG) wordt voor de bepaling van de warmtevraag voor de EPV van een woning het gebruik van de NTA (Nederlandse Technische Afspraak) 8800 voorgeschreven. Hiermee wordt de energieprestatie bepaald en daarmee kan een energielabel in de database “EP-online” worden geregistreerd. Door registratie in EP-online wordt de energieprestatie van de woning geactualiseerd en wordt duidelijk welke berekening is toegepast. Daardoor kan niet alleen de huurder het nodige inzicht krijgen in de gemaakte berekening voor de warmtevraag, maar bij een geschil over de EPV ook de Huurcommissie en/of de rechter. Het afmelden bij RVO is hierdoor komen te vervallen. Kunt u zich vinden in deze vermindering van de lastendruk?
Het lijkt mij zeer wenselijk , nuttig en kostenbesparend als een bestaande methode wordt toegepast om de warmtevraag te bepalen. De NTA 8800 is daarvoor een prima oplossing.
Wat mij opvalt is dat de grenswaarde voor de ruimteverwarming die gehanteerd wordt in de EPV 2.0 van 30 of 43 kWh/m2/jr niet overeenkomt met de grenswaarde van 55kWh/m2/jr in de NTA 8800. Mogelijk is het effect van de ventilatie die bij de NTA 8800 in eerste instantie ondergebracht was in BENG 1 maar later gecorrigeerd is naar BENG 2 hiervoor de oorzaak.
De verplaatsing van de ventilatie van BENG 1 naar BENG 2 is van belang voor de vrijheid van ventilatiesysteem keuze. Deze keuze is zeker in de renovatie van belang aangezien veel woningen niet geschikt zijn om balans ventilatie (systeem D) in aan te brengen vanwege de bestaande indeling. Een systeem C oplossing gecombineerd met een ventilatiewarmte-pomp kan volgens de NTA 8800 ook uitstekend functioneren met een warmtevraag die onder de grenswaarden ligt,