Modernisering Rijksoctrooiwet 1995

Reactie

Naam V.O. Patents & Trademarks (Ir. B.J. Niestadt)
Plaats Eindhoven
Datum 11 maart 2025

Vraag1

Wat vindt u van het wetsvoorstel Modernisering Rijksoctrooiwet 1995?
Reactie op de Internetconsultatie wetsvoorstel Modernisering Rijksoctrooiwet 1995

Ik verwijs naar de bijlagen.

De voorgestelde wetswijziging beoogt het Nederlandse octrooisysteem te versterken, maar bevat enkele aanpassingen die de positie van octrooihouders juist kunnen verzwakken.

Artikel 77
Een belangrijke wijziging betreft artikel 77 Rijksoctrooiwet, dat de verhouding bepaalt tussen een Nederlands octrooi en een Europees octrooi voor dezelfde uitvinding. De wetswijziging breidt dit uit naar unitaire geregistreerde octrooien en ontneemt daarmee de toegang tot de Nederlandse rechter voor handhaving van een Nederlandse octrooi in dat geval. Dit heeft als gevolg dat octrooihouders daarmee zijn aangewezen op het Unitary Patent Court (UPC) en maakt het Nederlandse octrooi in die gevallen waardeloos.

In landen als Duitsland en Frankrijk blijft nationale handhaving wel mogelijk. Dit levert een veel flexibeler handhavingssysteem op dat voordelen oplevert voor de octrooihouder. De voorgestelde wijziging van artikel 77 zou Nederland daarom op achterstand zetten en zelfs bedrijven kunnen dwingen hun octrooistrategie te verplaatsen naar andere landen. Beter zou zijn om artikel 77 óf ongewijzigd te laten, óf zo aan te passen dat expliciet wordt vastgelegd dat handhaving via de Nederlandse rechter mogelijk blijft.

Getoetst octrooi
Hoewel toetsing van Nederlandse octrooien voordelen kan hebben, brengt het systeem hogere kosten met zich mee waardoor de beoogde voordelen in veel gevallen niet haalbaar lijken. Dit kan juist leiden tot een afname in gebruik van het Nederlandse octrooisysteem.

Oppositie
De wetswijziging introduceert een oppositieprocedure zonder limitatieve opsomming van bezwaargronden. Dit opent de deur voor willekeurige en daarmee ongewenste bezwaren die rechtszekerheid en internationale harmonisatie in gevaar brengen. Beter is om deze bezwaargronden in lijn te brengen met het Europees Octrooiverdrag.

Conclusie
De voorgestelde wetswijziging biedt gezien het bovenstaande geen garantie dat de beoogde voordelen zullen worden gehaald, en kan daar zelfs in belangrijke mate (bijvoorbeeld m.b.t. art. 77) bij in de weg staan.


**** Voor verdere juridische onderbouwing verwijs ik naar de bijlagen, waaronder de artikelen uit Berichten Industriële Eigendom 2024-6 en 2025-1 met betrekking tot artikel 77. ****

Bijlage