Modernisering Rijksoctrooiwet 1995

Reactie

Naam Coupry Advocaten (mr. M. Westerik)
Plaats Den Haag
Datum 30 maart 2025

Vraag1

Wat vindt u van het wetsvoorstel Modernisering Rijksoctrooiwet 1995?
Op het voorgelegde voorstel tot wijziging van de Rijksoctrooiwet (‘ROW’), waarbij een van de meest in het oog springende wijzigingen het verlies van het ‘registratieoctrooi’ zou zijn, reageren wij als volgt.

Octrooien hebben onder het MKB in Nederland al lang een slechte reputatie: ze worden vaak gezien als een instrument van grote bedrijven, omdat ze verhoudingsgewijs met andere IE-rechten duur zijn om te verwerven, onzeker zijn en veel tijd in beslag nemen (ook na het voorbereidende proces en de aanvraag kan het verleningsproces nog vele jaren kosten, als het al tot verlening komt) en – naast prijsgave van bedrijfsgeheime kennis aan de openbaarheid – ook nog kostbare gerechtelijke procedures vergen om ze effectief tegen inbreukmakers in te zetten.

Dat beeld gaat voorbij aan de verschillende economische functies die een octrooi kan vervullen: als het handhaven van het octrooirecht de enige functie was, zou een systeem waaronder alleen een getoetst octrooi mogelijk is, zeer voor de hand liggen.

Men kan gelukkig meer met octrooien: ze kunnen de innovatieve kracht van een onderneming tonen, ze kunnen investeerders en financiering helpen aantrekken, ze kunnen kruislicenties en samenwerkingen bestendigen en zo zijn er nog meer functies die een octrooi in het economisch verkeer kan vervullen.

Wij staan regelmatig innovatie-gedreven start-ups en scale-ups bij die die baat hebben bij de huidige regeling omdat deze regeling voor dit soort jonge bedrijven vroegtijdige en kosten-efficiënte bescherming van intellectueel eigendom mogelijk maakt.

Juist terwijl ook het Draghi-rapport oproept om verschillende vormen van regelgeving juist aan te passen “to favour strategic innovation” ([3] p. 247), zien wij niet in waarom de Nederlandse wetgever gegeven de politieke voornemens en geopolitieke ontwikkelingen, een kostenefficiënte procedure vervangen voor één die meer onzekerheid met zich meebrengt. Wij adviseren de wetgever dan ook de ROW op dit punt niet te wijzigen en geen gedwongen getoetst octrooi te introduceren.

Bijlage