Modernisering Rijksoctrooiwet 1995
Reactie
Naam
|
Bezwaar J V
|
Plaats
|
Hilversum
|
Datum
|
18 maart 2025
|
Vraag1
Wat vindt u van het wetsvoorstel Modernisering Rijksoctrooiwet 1995?
Geachte heer/mevrouw,
Recent zag ik een bericht van NOVU over dit wetsvoorstel. Tot dat moment was ik er niet van op de hoogte en had ik de consultatie volledig gemist. Dit zette me aan het denken: als ik, als actieve uitvinder, deze informatie pas zo laat onder ogen krijg, hoe zit dat dan met de rest van de uitvindersgemeenschap? Ik weet zeker dat veel uitvinders niet eens begrijpen waar dit voorstel precies over gaat, laat staan dat zij hun mening hierover kunnen geven.
Pas toen ik de nadelen van dit wetsvoorstel las, begreep ik de werkelijke impact ervan. Het kan zijn dat er eerder wel geprobeerd is om dit onder de aandacht te brengen, maar als dat zo is, dan is in ieder geval niet duidelijk gemaakt wat de concrete gevolgen zijn voor uitvinders. Dat is zorgwekkend, want zonder een goed begrip van zowel de voordelen als de nadelen, kunnen uitvinders geen geïnformeerde mening vormen en dus ook niet deelnemen aan de discussie.
Een wetswijziging die zo’n grote impact heeft op innovatie in Nederland verdient bredere en betere communicatie. Uitvinders zijn niet alleen ondernemers, maar ook mensen die zich dag in, dag uit bezighouden met het ontwikkelen van oplossingen voor technische en maatschappelijke problemen. Wij zijn geen juristen en zullen niet zomaar een wetsvoorstel zoals dit kunnen doorgronden, zeker niet als het niet actief en helder onder de aandacht wordt gebracht bij degenen die het meest raakt.
Wat mij zorgen baart, is dat dit voorstel eenzijdig lijkt te zijn benaderd. Het lijkt sterk te focussen op juridische en formele aspecten van octrooien, maar minder op de gevolgen voor innovatie en de creatieve kracht van individuele uitvinders. Een sterker octrooisysteem klinkt op papier misschien goed, maar als dit betekent dat waardevolle ideeën in Nederland straks minder kans krijgen om door te groeien, is de vraag of dit voorstel ons land vooruithelpt.
Daarom vraag ik u om goed stil te staan bij de daadwerkelijke impact van deze wet op innovatie en de uitvindersgemeenschap. Ik verzoek u dringend om dit wetsvoorstel in te trekken en eerst breder in overleg te gaan met de mensen die hier dagelijks mee te maken hebben. Alleen zo kan er een evenwichtig systeem ontstaan dat innovatie stimuleert in plaats van belemmert.