Wijziging van artikel 653 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en van de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek in verband met de modernisering van het concurrentiebeding

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Oosterhout
Datum 3 april 2024

Vraag1

Ter internetconsultatie ligt een concept-wettekst voor en daarbij behorende Memorie van Toelichting. U kunt reageren op alle onderdelen.
Angst van iedere ondernemer. Al je klanten stappen over naar jouw ex-medewerker. Toekomstmuziek?

Dat er een wetsvoorstel ligt dat het concurrentiebeding fors aan banden legt, dat is inmiddels wel bekend. Een dergelijk beding is straks mogelijk niet meer mogelijk bij een jaarsalaris van minder dan 66.000. Ook het gebied moet worden vermeld en het mag niet langer duren dan een jaar. En - nog heftiger - je zult de ex-medewerker minimaal een half maandsalaris per maand moeten doorbetalen als je deze aan het beding wil houden.

Maar minder bekend is dat dit wetsvoorstel ook ziet op relatiebedingen! Een verbod voor een werknemer om het dienstverband met zakelijke contacten van de ex-werkgever te hebben.

Dit laatste kan wel desastreuze gevolgen hebben. Het betekent namelijk dat je als ondernemer geconfronteerd kan worden met een medewerker die vertrekt en al jouw klanten meeneemt. Notabene de levensader van jouw bedrijf.

Wij voorzien grote problemen. Onrechtmatige concurrentie is moeilijk aan te tonen (stelselmatige en structurele aantasting van de bedrijfsdebiet en buiten contractueel). Een ronselbeding beschermt alleen maar je zittende personeel. En een geheimhoudingsbeding is ook maar relatief en en een overtreding daarvan moeilijk aan te tonen.

Dát een concurrentiebeding de arbeidsmobiliteit ernstig kan beperken, is duidelijk en ook in strijd met het grondrecht van vrije arbeidskeuze. In die zin is het wetsvoorstel begrijpelijk. Een dergelijk beding wordt nu ook gebruikt voor andere doeleinden dan waarvoor het bedoeld is. De strekking is namelijk enkel en alleen het voorkomen van het weglekken van specifieke bedrijfsgevoelige en vertrouwelijke informatie naar de concurrent. En niet om de werknemer te binden of de investeringen eruit te verdienen.

Maar het verlies van een door een onderneming zorgvuldig opgebouwde klantenportefeuille zou toch beschermd moeten worden. Een relatiebeding is voor een ex-medewerker ook veel minder verstrekkend dan een concurrentiebeding. Het maakt hem niet brodeloos en tevens zijn er nog volop mogelijkheden in concurrentie te treden.

Via deze weg breek ik een lans voor het behoud van het relatiebeding.