Wijziging van artikel 653 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en van de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek in verband met de modernisering van het concurrentiebeding
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
6 maart 2024
|
Vraag1
Ter internetconsultatie ligt een concept-wettekst voor en daarbij behorende Memorie van Toelichting. U kunt reageren op alle onderdelen.
Ik denk dat hier wederom ten onrechte wordt aangenomen dat werknemers de good cops en werkgevers de bad cops zijn. De zogenaamd zielige werknemer krijgt weer eens alle bescherming, zonder stil te staan bij grechtvaardigde bescherming van bedrijfsbelangen.
De schoen wringt met name als het gaat om het gelijkstellen van het relatiebeding aan het concurrentiebeding. Het kost een werkgever vaak jaren om relaties op te bouwen. Daar profiteert niet slechts die werkgever van, maar het hele bedrijf, dus ook alle werknemers. Als een werknemer met bedrijfsgevoelige informatie opstapt dan kan die het bedrijf zware schade toebrengen als hij daar vrijelijk van kan profiteren. Niet alleen het bedrijf maar ook de werknemers, zijn oud-collega's, worden dan de dupe. Waarin zit nu de rechtvaardiging van het beschermen van de belangen van die vertrekkende werknemer, die misbruik gaat maken van jaren van investeringen in die relaties door de oud-werkgever? Ik zie het niet. Dit voorstel is volkomen onevenwichtig en schadelijk voor heel veel bedrijven en hun werknemers.
Dit zal er ongetwijfeld toe leiden dat werkgevers aan werknemers alleen nog zeer summier informatie zullen kunnen verstrekken over gevoelige bedrijfsgegevens en de bedrijfscultuur zal er niet vrolijker op worden: in alle openheid gegevens delen met je werknemers omdat je je beschermd door een relatiebeding weet zal er niet meer bij zijn. Ik snap de zorg om het toenemend gebruik van concurrentiebedingen, maar hier wordt het kind weer eens met het badwater weggegooid.
Op zijn minst zouden relatiebedingen moeten worden uitgezonderd en relatiebedingen zouden bovendien langer dan een jaar moeten kunnen gelden.