Wijziging van artikel 653 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en van de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek in verband met de modernisering van het concurrentiebeding

Reactie

Naam N Raufi
Plaats Tilburg
Datum 5 maart 2024

Vraag1

Ter internetconsultatie ligt een concept-wettekst voor en daarbij behorende Memorie van Toelichting. U kunt reageren op alle onderdelen.
Ik wil graag mijn opmerking delen met betrekking tot het voorgestelde wetsvoorstel. In het bijzonder zou ik willen benadrukken dat voor bedrijven, met name internetwebshops, die wereldwijd opereren, het verplicht stellen van het specificeren van een geografische reikwijdte mogelijk niet praktisch is.

Moderne bedrijfsactiviteiten, vooral in de online sector, overschrijden vaak traditionele geografische grenzen. Het verplicht stellen van een geografische reikwijdte bij concurrentiebedingen kan een aanzienlijke uitdaging vormen voor deze bedrijven, gezien hun wereldwijde bereik en de dynamische aard van online zakendoen. Een rigide benadering op dit gebied kan de flexibiliteit en het concurrentievermogen van dergelijke ondernemingen belemmeren.

Daarom stel ik voor om rekening te houden met de unieke aard van online bedrijven bij het overwegen van wetgeving met betrekking tot concurrentiebedingen. Het opleggen van een verplichting om een geografische reikwijdte aan te geven, lijkt niet passend voor bedrijven die wereldwijd opereren. Het overwegen van alternatieve criteria, zoals het bereik van het klantenbestand of de omvang van de online markt, kan een meer geschikte benadering zijn om de belangen van bedrijven te beschermen, terwijl tegelijkertijd eerlijke arbeidspraktijken worden gewaarborgd.