Muntthema 2024

Reactie

Naam Oorlogsgravenstichting (W.S. Vonk)
Plaats Arnhem
Datum 21 maart 2023

Vraag1

Aan welk speciaal feit, gebeurtenis of persoon moet in 2024 een munt worden gewijd?
Het 75-jarig bestaan van het Nationaal Ereveld Loenen, de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers en de gedenkplek van 130.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers die geen (zover bekend) graf hebben.

Vraag2

Waarom is het thema van bijzonder belang voor Nederland?
Het ereveld is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlanders uit alle delen van het land die zich sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog tot aan nu hebben ingezet voor vrede en vrijheid of zijn omgekomen door onder andere vervolging en dwangarbeid. Daarnaast zijn de namen nog eens zo'n 130.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers (zij kwamen bijvoorbeeld om in concentratie- en vernietigingskampen, vonden een graf op zee) die geen aanwijsbaar graf hebben opgenomen in de 42 gedenkboeken die in de kapel op het ereveld te vinden zijn. De slachtoffers die op het ereveld zijn begraven zijn onder meer Nederlandse militairen die ons land verdedigden tijdens de Duitse inval van mei 1940, maar bovenal vonden Nederlandse burgers hier hun laatste rustplaats: leden van het verzet, politieke gevangenen, Engelandvaarders, Joodse slachtoffers en dwangarbeiders. Het gaat om mannen en vrouwen, maar ook om kinderen. Ook liggen hier Nederlandse militairen begraven die om zijn gekomen tijdens gewelddadige conflicten en vredesmissies na de Tweede Wereldoorlog, zoals in voormalig Joegoslavië, Afghanistan en Mali. Ook voor eventuele toekomstige oorlogsslachtoffers is het ereveld aangewezen als laatste rustplaats indien nabestaanden dat wensen. Een bezoek aan deze plek maakt dan ook duidelijk dat vrede en vrijheid tot op vandaag offers vragen, en dat Nederland daar ook aan bijdraagt.

De Oorlogsgravenstichting is verantwoordelijkheid voor het onderhoud van dit nationale ereveld. Uit eerbied voor de slachtoffers draagt zij zorg voor de graven, maar worden tevens de verhalen van de slachtoffers hier verteld om te laten zien dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. De stichting gelooft namelijk dat een oorlogsgraf het beste pleidooi is voor vrede.

Vraag3

Hoe onderscheidt het thema zich van eerdere thema's?
Eerdere munten richtten zich meer op thema's als bevrijding en het vieren van 75 jaar vrijheid, specifiek in relatie tot de Tweede Wereldoorlog. Een munt met als thema het Nationaal Ereveld Loenen zou zich veel meer richten op de Nederlandse inzet voor vrede en vrijheid, de prijs die Nederlanders daarvoor betaald hebben, en hoe die inzet tot op de dag van vandaag nog steeds om offers vraagt.

Vraag4

Waarom is 2024 het uitgelezen moment voor een munt met dit thema?
Het Nationaal Ereveld Loenen werd op 18 oktober 1949 geopend door hare koninklijke hoogheid prinses Wilhelmina. In 2024 is dat 75 jaar geleden. Onder andere de Oorlogsgravenstichting zal dit 75-jarig bestaan markeren.