Muntthema 2026

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 24 april 2025

Vraag1

Aan welk speciaal feit, gebeurtenis of persoon moet in 2026 een munt worden gewijd?
UNESCO Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid (2021)
of
UNESCO Werelderfgoed Neder-Germaanse Limes (2021)
of
UNESCO Werelderfgoed Planetarium van Eise Eisinga (2023)

Vraag2

Waarom is het thema van bijzonder belang voor Nederland?
De Stichting Werelderfgoed Nederland, de koepelorganisatie voor het UNESCO Werelderfgoed, heeft grote waardering voor de samenwerking om te komen tot een complete Werelderfgoedserie.
www.werelderfgoed.nl

UNESCO Werelderfgoed
UNESCO Werelderfgoedsites zijn de meest bijzondere en betekenisvolle gebouwen, gebieden en natuur van de wereld. Ze zorgen in al hun diversiteit voor indrukwekkende verhalen die jong en oud raken. Daarom wil UNESCO deze cultuur en natuur behouden en doorgeven aan volgende generaties. Zo blijft het werelderfgoed springlevend en leren mensen wereldwijd elkaars cultuur en natuur waarderen. Dat prikkelt de nieuwsgierigheid en draagt bij aan respect voor elkaar.

Koloniën van Weldadigheid (2021)
De Koloniën van Weldadigheid zijn binnenlandse landbouwkoloniën voor armoedebestrijding uit de negentiende eeuw. Duizenden armen uit de steden kregen hier onderdak in een koloniehuisje of in een gesticht en waren beperkt in hun vrijheid. De Koloniën van Weldadigheid zijn als sociaal experiment uitzonderlijk en internationaal trendsettend in het bestrijden van armoede met werk en opleiding. De hiervoor ontgonnen disciplinerende landschappen zijn wereldwijd uniek. De Koloniën van Weldadigheid hebben sinds 2021 de status UNESCO Werelderfgoed.

Neder-Germaanse Limes (2021)
Dwars door Nederland liep tweeduizend jaar geleden de noordgrens van het Romeinse Rijk: de Limes. De grens bestond uit een reeks van wachttorens, wegen, waterwerken en legerkampen. Veel overblijfselen van deze grens zijn in de grond bewaard gebleven, waarmee de Limes het grootste archeologische monument van Nederland is. De Neder-Germaanse Limes in Nederland en Duitsland is UNESCO Werelderfgoed sinds 2021.

Eise Eisinga Planetarium (2023)
Het Eise Eisinga Planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld en kreeg in 2023 de Werelderfgoedstatus. Het nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel is tussen 1774 en 1781 gemaakt door de Friese wolfabrikant Eise Eisinga. Het model van de zon met zes planeten die eromheen draaien plaatste hij in het plafond van zijn woonkamer. Het geeft nog altijd de actuele stand van de hemellichamen weer en maakt de werking van het zonnestelsel duidelijk voor een breed publiek.

Vraag3

Hoe onderscheidt het thema zich van eerdere thema's?
Er bestaat al een hele prachtige serie van het UNESCO Werelderfgoed, maar deze serie is nog niet compleet. Ieder Werelderfgoed op de UNESCO is uniek en uitzonderlijk. Dit worden de Outstanding Universal Values genoemd. Met een munt voor de Limes, Koloniën v W en/of het Planetarium kunnen we weer duidelijk maken hoe bijzonder dit erfgoed voor de mensheid is.

Het UNESCO Werelderfgoed kan middels de speciale munten, een breed publiek bereiken en haar opgave vanuit het Ministerie van OCW en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om bewustwording te creëren en het publieksbereik te realiseren een impuls geven.

Vraag4

Waarom is 2026 het uitgelezen moment voor een munt met dit thema?
In 2026 staan zowel de Koloniën van Weldadigheid als de Neder-Germaanse Limes vijf jaren op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Zij vieren beiden groot feest om deze status te vieren. De voorbereidingen voor de Koloniën van Weldadigheid zijn reeds in volle gang t.b.v. een cultureel programma in de gehele zomer.