Besluit naturalisatietoets 2021
Reactie
Naam
|
ROC van Twente (A. Schuurman)
|
Plaats
|
locatie Nijverdal
|
Datum
|
28 november 2020
|
Vraag1
N.v.t.
Geachte heer, mevrouw,
Ik vraag u met klem af te zien van het plan om de taaleis voor naturalisatie te verhogen naar B1 per 1-1-2021. In o.a. een artikel van Tamar de Waal en Sham Ahmed in de NRC van 24 november jl. staat duidelijk en met goede onderbouwing geschreven waarom dit überhaupt een slecht idee is. Daar komt bij dat de regels ook veranderen voor de mensen die vanaf 2015 in Nederland zijn gekomen. Zij kunnen nu vijf jaar later, als het om vluchtelingen gaat tenminste, een paspoort aanvragen als ze ook aan de andere voorwaarden hebben voldaan. Die andere eis is dat zij hun inburgeringstraject succesvol hebben afgesloten door de examens op A2 of een leerbaarheidstoets te doen. Zij worden nu echter geconfronteerd met andere voorwaarden. De spelregels worden als het ware veranderd tijdens het spel. Dit is niet alleen oneerlijk, naar ook onmenselijk en wellicht ook onrechtmatig.
Als docent NT2 en Inburgering werk ik al meer dan dertig jaar met de doelgroep. Ik denk op basis hiervan dat ik wel enige kennis van zaken heb. Het is mijn ervaring dat de meeste mensen maar al te graag willen inburgeren en de taal, zo goed mogelijk, leren. De omstandigheden zijn soms lastig en niet iedereen kan hetzelfde niveau halen natuurlijk (onze kinderen gaan ook niet allemaal naar het VWO), maar het overgrote deel doet gewoon z'n stinkende best. Ze halen de examens of doen de leerbaarheidstoets. Velen willen daarna verder hun taalniveau verhogen.
Helaas is de publiciteit over, en daardoor ook de beeldvorming van, de doelgroep al jaren negatief. Politici proberen over de rug van inburgeraars, vaak niet gehinderd door enige kennis, kiezers te trekken met stoere taal en symboolpolitiek. Het verhogen van de taaleis naar B1 per 1 januari is hier, wat mij betreft, een voorbeeld van. Jammer genoeg met verstrekkende gevolgen voor degenen die het aangaat.