Besluit naturalisatietoets 2021

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Breda
Datum 24 november 2020

Vraag1

N.v.t.
Ik heb het inburgeringstraject van dichtbij meegemaakt omdat ik zelf een buitenlandse partner heb (afkomstig buiten Europa).
Er zal een groep zijn die B1 aan kan, maar een nog grotere groep die het niet aankan. Ik ben dan ook tegen het verhogen van het niveau van A2 naar B1, en vrees dan ook voor WEER een falend inburgeringsbeleid door deze vernieuwing. Wij hebben hier in Nederland een onderwijssysteem voor verschillende niveaus van leren, o.a. speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, vmbo, hbo, universiteit. Ook onder de geboren en getogen " Nederlanders" is er een groep waarvan het taalniveau A2 is. Voor het inburgeringsexamen geldt ook dat bij de ene persoon het leren gemakkelijker gaat dan bij de ander. De ene persoon heeft er meer tijd voor nodig dan de ander.
Indien B1 niet lukt voor inburgeraars kunnen ze misschien nog terug naar A2 gezet worden, maar waarom niet van begin af aan meer maatwerk. Dat voorkomt stress bij een groep inburgeraars en stress draagt er ook niet aan bij om goed mee te kunnen functioneren in de maatschappij. Daarnaast ben ik van mening dat Nederlands op B1 niveau niet per definitie nodig is om te kunnen werken en mee te draaien in de maatschappij.
Mijn partner is namelijk al vanaf dat hij hier in Nederland aan is gekomen aan het werk, ondanks dat hij toen nog geen Nederlands sprak. Hij kon meteen fulltime aan de slag, echter heeft dit niet kunnen doen omdat hij ernaast moest leren voor zijn inburgeringsexamen. Hij heeft in zijn eigen land beperkt onderwijs gehad, dat wat betreft kwaliteit niet te vergelijken is met hier in Nederland. Hij is daardoor ook minder vaardig met hoe het leren aan te pakken. Mijn partner zal niet de enige zijn. Daarom pleit ik voor maatwerk van begin af aan en niet meteen beginnen op eis B1. Daarnaast zijn er in Nederland volop EU migranten werkzaam. Voor hen, maar ook voor mensen die via het Chavez-arrest naar Nederland zijn gekomen, is er geen inburgeringsvereiste. B1 niveau is van belang voor deelname aan de maatschappij toch wordt er door u gezegd. EU migranten spreken de taal echter ook niet en die werken hier volop. En die cultuur in Oost-Europa is ook anders dan hier in Nederland. Is het voor hen ook niet van belang om te weten hoe onze samenleving werkt en kennis van de taal te krijgen? Nee…blijkbaar niet. Integendeel.
Ik hoop dan ook dat er alsnog eens zeer kritisch gekeken wordt naar deze plannen.
Kim Hoevenaars-Kathayat