Besluit naturalisatietoets 2021
Reactie
Naam
|
Leerkracht J Huisman Mudibo
|
Plaats
|
Gorredijk
|
Datum
|
3 november 2020
|
Vraag1
N.v.t.
Als leerkracht begrijp ik deze taaleis niet helemaal . Een taal leren is niet voor iedereen even makkelijk. Er zijn zelfs autochtone Nederlanders die taalniveau B1 niet halen. Laat staan wanneer je een nieuwe taal moet leren. Dat valt niet mee.
Wanneer iemand afhankelijk is van bijstand kan ik me voorstellen dat je het taalniveau wilt opschroeven. Dit vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. Dat geldt voor zowel autochtoon als allochtoon. Dat je B1 dan als ambitieniveau aanhoudt is een goed idee.
Maar om nu te zeggen dat je, zoals in mijn geval, je buitenlandse partner, die overigens financieel zijn eigen broek ophoudt, niet kan naturaliseren is in mijn beleving pure discriminatie.
Dat zou dus kunnen betekenen dat wij nooit een volwaardig leven samen kunnen opbouwen. Samen geen huis kunnen kopen, reizen maken naar Canada etc. Daarvoor moet hij, net als mij een paspoort hebben.
Mijn autochtone buurvrouw is gestopt met werken. Ze heeft nooit het taalniveau B1 gehaald. Ze is bewust huisvrouw. Moet zij ook haar Nederlandse paspoort inleveren dan?
Ik zie hier een behoorlijke discrepantie in rechten. Het enige verschil. Mijn Oegandese man werkt fulltime. Mijn buurvrouw zit thuis.
Dat gemeenten kijken naar de mogelijkheden van nieuwkomers en differentiëren. Dit maatwerk is een goede verbetering op het inburgeringstraject . Maar dan moet dat doorgetrokken worden richting naturalisatie. Het lijkt mij dat docenten redelijk goed kunnen inschatten wat haalbaar is.
Waarom ga je differentiatie toepassen en dan de taaleis op B1 handhaven??