Ontwerpbesluit NFP-wijziging 3,5 GHz-band
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Gouda
|
Datum
|
20 januari 2021
|
Vraag1
U kunt op alle onderdelen van deze consultatie reageren. Verder zijn er nog specifieke vragen waarop uw antwoord gewenst is.
Geachte overheid, ministerie van economische zake
Mijn reactie betreft de wijze waarop 5G in Nederland wordt ingevoerd, de procedure die u daarbij volgt:
1. met te weinig aandacht voor het voorzorgsprincipe en voor onderzoek om evt. gezondheidsschade van de bevolking in de nabije toekomst te voorkomen
2. met het ontbreken van de mogelijkheid voor burgers/omwonenden en voor gemeenten om hun belang in te brengen in de besluitvorming rond plaatsing en in inrichting en tewerkstelling van antennes van de Telecom-bedrijven
3.met onvoldoende communicatie en informatievoorziening aan burgers en lagere overheden, zowel door de Telecom-sector als door de landelijke overheid over de ontwikkeling en besluiten rond de invoering van 5G en onderzoek naar de gezondheidseffecten, kennisbronnen, kennisplatform en de mogelijkheden tot participatie in de besluitvorming.
ad 1. uit wetenschappelijk onderzoek wordt steeds duidelijker dat 5G gezondheidsschade en serieuze klachten veroorzaakt bij mensen die daar gevoelig voor zijn (EHS), het gaat dan om klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en slapeloosheid die wijzen op een aantasting van de hersenen. Verdergaand onderzoek gericht op biologische effecten bij mensen en in ecosystemen is dringend nodig.
ad 2. de overheid dient haar besluitvorming te richten op het welzijn van haar burgers en hen de mogelijkheid te geven om als belanghebbenden inspraak te hebben bij de plaatsing van antennes. Het siert de overheid niet dat burgers die gezondheidsklachten krijgen van de plaatsing van 5G-antennes, niet als belanghebbenden worden aangemerkt en daardoor geen bezwaar kunnen maken tegen de plaatsing van antennes. De telecom-sector heeft vanuit het economisch belang een vrijbrief gekregen voor de uitrol van 5G. In dit ontwerpbesluit NFP-wijziging 3,5 GHz-band zie ik wederom dat als doelgroepen alleen telecombedrijven en bedrijven die effect hebben van dit besluit tot de doelgroep van het besluit worden gerekend. Inwoners van Nederland met EHS dienen als belanghebbenden en als doelgroep aangemerkt te worden in dit besluit en de daaruit voortvloeiende activiteiten in de directe woonomgeving. Ik verwijs hierbij naar een uitspraak van de Rechtbank Gelderland in zake Wilma de Jong , zie onderstaande link.
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBGEL:2020:6702
Met vriendelijke Groet,
José Lemmen