Besluit (ontwerp) Nationaal Frequentieplan wijzigingspakket 2016-1 (NFP-pakket 2016-1)
Reactie
Naam | NVT (Dhr. PR Knaap) |
---|---|
Plaats | Heerhugowaard |
Datum | 8 januari 2016 |
Vraag1
Bij onderdeel A, de middengolfband, heeft het ministerie de volgende vragen:a) Heeft u belangstelling voor een middengolfvergunning onder deze nieuwe categorie?
b) Wat is de omvang van het doelgebied dat u voor ogen heeft? En als deze omvang niet gehaald kan worden heeft u dan nog steeds belangstelling voor een middengolf vergunning?
c) Wat zou een goede vergunningsduur zijn?
d) Wat is een realistische ingebruikname termijn, binnen hoeveel tijd na vergunningverlening kunt u een zendinstallatie in gebruik nemen?
e) Hoeveel uren zou u per dag/week/maand willen uitzenden? Wat zou voor u een goede ingebruikname verplichting zijn?
f) Ziet u reden om per vergunninghouder toe te staan dat hij/ zij meer dan één vergunning mag hebben? Zo ja, hoeveel dan en met welk doel? Zo, nee, waarom niet?
g) Heeft u belangstelling voor ander gebruik dan omroep in de middengolf? Zo ja, welk gebruik en kunt u dat nader toelichten?
h) Met welk (zenderuitgangs)vermogen zou u willen uitzenden?
i) Welke modulatievorm wilt u gebruiken? Standaard is analoog mono. Momenteel is ook mogelijk de digitale mode DRM. Zijn er wensen om nog andere modulatievormen toe te passen?
j) Wat is, volgens u, een realistische herhalingsafstand? Dat wil zeggen de minimale afstand tot een volgende zender op dezelfde frequentie.
k) Welke aanvullende maatregelen kan een vergunninghouder nemen om EMC-problemen te voorkomen of probaat op te lossen?
l) Wat is het geschatte rendement van de door u gewenste antenne?
m) Heeft u aanvullende wensen of opmerkingen die u aan het ministerie van EZ wilt meegeven ten aanzien van dit onderwerp?
A Ja
B Buurtradio
C Geen is alleen succesvol indien vergunningvrij
D Voor mij geldt half 2018 ivm enkele prive beslommeringen
E 24/7/365
F Nee, met LPAM in gedachte hoort laag vermogen vergunningvrij te zijn
G Nee
H Conform de FCC part 15 regeling, uitgangsvermogen 100 milliwatt, antennelengte maximaal 3 meter rondstralend, grond radialen toegestaan, maximale hoogte mast 3 meter boven de nok van het dak. Bereik van de zender is dan tussen de 2 en 5 kilometer rondom ( op normale portable of autoradio )
I AM
J Metingen in de USA tonen aan dat bij gebruik van 100 milliwatt FCC part 15 om de 7500 meter een andere zender op dezelfde frequentie kan zenden zonder storing
K Bij middengolf is storing op een ander station nooit helemaal te voorkomen, een afstand van 7500 meter tussen 2 op dezelfde frequentie draaiende LPAM stations zullen elkaar bijna nooit storen.
L Een 3 meter lange, FCC part 15 antenn met voldoende grond radialen komt in het frequentiegebied 1296 - 1620 KHZ ongeveer overeen met een 1/64 golf antenne., beneden de 1296 verslechtert het rendement
Om LPAM echt tot een succes te maken is het noodzaak om een deel van de AM ( bijvoorbeeld 1476 - 1593 KHZ ) vergunningvrij volgens de FCC part 15 regeling te maken. Het gebied 1485 - 520 KHZ zou een bedrijfs/evenementen gebied kunnen zijn met een maximaal vermogen van 1 tot 100 Watt watt, met een antennelengte van 1/4 golf plus grond radialen geeft de exploitant een bereik van ongeveer 10 - 30 kilometer, Hier zou ik een vergunningsplicht instellen omdat de afstand tussen 2 zenders in dit geval toch minimaal 30 – 60 kilometer moet zijn indien ze van dezelfde frequentie gebruik maken en regulering hier dus noodzaak is.