Nieuwe aanpak productverbetering – criteria

Reactie

Naam Pally Biscuits (M Kramer)
Plaats Nieuwegein
Datum 15 april 2021

Vraag1

Wat vindt u van de gestandaardiseerde methodiek voor de indeling van voedingsmiddelengroepen en de grenswaarden zoals weergegeven in het onderliggende conceptrapport van het RIVM (‘Op weg naar criteria voor productverbetering deel 2’)?
Zijn er aspecten die u niet terugziet in de indeling van de voedingsmiddelengroepen en grenswaarden?

Graag uw reactie op onderstaande vragen vanuit uw eigen bedrijf of organisatie toelichten en zo concreet mogelijk aangeven om welke voedingsmiddelengroep (of subgroep) en voedingsstof het gaat.
Vanuit Pally Biscuits hebben wij 2 opmerkingen:
1. Met betrekking tot de grenswaarden voor natrium voor biscuits missen wij de onderverdeling van biscuits in plain biscuits en gevulde biscuits (o.a. fourre, fruit). Natriumgehaltes van plain biscuits liggen een stuk hoger dan natriumgehaltes van gevulde biscuits. Bij plain biscuits is het gehele product gebakken en zijn voor de luchtige textuur noodzakelijke rijsmiddelen verantwoordelijk voor het grootste deel van het natriumgehalte. Dit geeft bij plain biscuits dan ook technologisch een veel grotere uitdaging bij verlagen van natrium dan bij producten waar keukenzout met de functionaliteit de zoute smaak van het product wordt gebruikt. Plain biscuits zouden ons inziens voor de natriumgrenswaarden een aparte product categorie dienen te zijn.
2. Wij missen aandacht en grenswaarden voor positieve nutriënten. In het geval van biscuits zijn voedingsvezels een relevant positief nutriënt. Het toevoegen voor van voedingsvezels als positief criteria voor biscuits (en andere banket en zoetwaren) zou ons inziens recht doen aan het totaal van criteria voor productverbetering. Herformulering naar volkoren producten met verhoogde vezelgehaltes zijn een positieve richting voor herformulering en productverbetering.

Met vriendelijke groet,
Marloes Kramer
Manager R&D en QESH
Pally Biscuits