Nieuwe aanpak productverbetering – criteria
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Amsterdam |
Datum | 19 april 2021 |
Vraag1
Wat vindt u van de gestandaardiseerde methodiek voor de indeling van voedingsmiddelengroepen en de grenswaarden zoals weergegeven in het onderliggende conceptrapport van het RIVM (‘Op weg naar criteria voor productverbetering deel 2’)?Zijn er aspecten die u niet terugziet in de indeling van de voedingsmiddelengroepen en grenswaarden?
Graag uw reactie op onderstaande vragen vanuit uw eigen bedrijf of organisatie toelichten en zo concreet mogelijk aangeven om welke voedingsmiddelengroep (of subgroep) en voedingsstof het gaat.
De Transitie Coalitie Voedsel steunt het inbreng van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en hun aanbevelingen voor waar het systeem aan moet voldoen:
1. Een ambitieuze hoofddoelstelling op inname van zout, verzadigd vet en suiker met een heldere tijdslijn.
2. Ambitieuze jaarlijkse reductiedoelen voor alle productgroepen die significante impact hebben op de inname van zout, verzadigd vet en suiker.
3. Een heldere tijdslijn met jaarlijkse onafhankelijke monitoring om de voortgang zichtbaar te maken inclusief nulmeting met openbare toegankelijke rapportage.
4. Bindende afspraken voor voedingsmiddelenbedrijven om reductietargets te behalen via wet- en regelgeving inclusief door de overheid op te leggen sancties bij het niet nakomen van de afspraken.
We willen ook twee punten nadrukken:
1) Het is niet acceptable dat de afkappunten voor de worst in class in sommige gevallen hoger ligt dan de maximumwaarden in het AVP.
Het uitgangspunt van het nieuwe systeem dient o.i. te zijn dat de waardes voor P100 niet slechter mogen zijn dan de maximumwaardes in het AVP.
2) Het is heel belangrijk dat het systeem bevat ook jaarlijks monitoring. Hier zou het Superlijst, (https://www.thequestionmark.org/publications) gelanceerd vorig jaar door QuestionMark en de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie ook met steun van de Transitie Coalitie Voedsel, Stichting Doen, Noaber Foundation en Duurzaam Doen van RVO Nederland een rol kunnen spelen. Naast een jaarlijks monitoring zou regelmatig vergelijking op product niveau zoals QuestionMark Product wijzers een positief rol kunnen spelen. QuestionMark heeft laten zien dat die wijzers tot herkenning voor de producenten van de beste producten leiden en een stimulus zijn voor actie voor de productie die achter lopen. (https://www.thequestionmark.org/qm-wijzer)
Transitie Coalitie Voedsel