Wetsvoorstel nieuwe regels inzake huisvesting vergunninghouders
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Rijswijk
|
Datum
|
16 maart 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel nieuwe regels inzake huisvesting vergunninghouders. Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Niet duidelijk is hoe statushouders, op het moment dat zij hun status krijgen, kunnen beginnen aan het opbouwen van inschrijfduur voor een sociale huurwoning. Er is gaan landelijk portaal. Per regio zijn verschillende 'woonnet' inschrijvingen en in sommige regio's moet je je per woningcorporatie inschrijven. Dit is praktisch onmogelijk voor iemand die geen Nederlands spreekt en geen idee heeft van de Nederlandse woningmarkt.
Niet duidelijk is of statushouders nog steeds aan een gemeente 'gekoppeld' gaan worden of dat zij volledig vrij zijn in het kiezen van een woonplaats. Als zij volledig vrij zijn, geldt des te meer wat ik hierboven schreef over het ontbreken van een landelijk inschrijvingsportaal voor sociale huurwoningen en het ontbreken van kennis over de nederlandse woningmarkt en het bestaan van allerlei verschillende inschrijvingsmogelijkheden cq inschrijvingsverplichtingen om wachttijd op te bouwen.
Als een statushouders, zoals u schrijft, moet intrekken bij familie of bekenden, wordt dat in de praktijk onmogelijk vanwege regels voor overbewoning (in de meeste bestemmingsplannen één huishouden per woning; bovendien hebben gemeentes en woningcorporaties regels om overbewoning tegen te gaan). Ook wordt je bij 'intrekken' gezien als één fiscale eenheid voor toeslagen en word je onderling financieel afhankelijk, dus geen uitkering voor de intrekkende persoon/familie maar op kosten van de andere bewoners leven. Dat is niet reëel.
Hoe gaat worden voorkomen dat er 'pensions' gaan ontstaan zoals in de jaren zeventig, met overbewoning, brandgevaarlijk, sociaal onveilig, leefbaarheid voor de buurt onder druk. We zijn nu al niet bij machte om 'matrassenpensions' voor arbeidsmigranten aan te pakken.
Tot dusverre wordt tweedegraadsfamilie niet erkend als reden om statushouders te koppelen aan een gemeente waar broer, zus, oom of tante woont. Daarmee werd en wordt het intrekken bij familie effectief tegengegaan. En nu zou het juist een oplossing moeten bieden.