Wetsvoorstel nieuwe regels inzake huisvesting vergunninghouders
Reactie
Naam
|
Dr Ano niem
|
Plaats
|
Haarlem
|
Datum
|
13 maart 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel nieuwe regels inzake huisvesting vergunninghouders. Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Ik ben dringend op zoek naar een sociale huurwoning. Ik heb 12+ jaar inschrijfduur opgebouwd in mijn regio. Je zou denken dat ik al als God in Frankrijk woon: top wijk in de randstad, schitterende tuin Zuid-West aan Natura2000 gebied. Echter door het huidige systeem komen in onze straat steeds vaker mensen met psychosociale problemen te wonen. Van de 13 jaar dat ik nu op dit adres woon, heb ik slechts 4 jaar woonplezier beleefd. Ik heb de afgelopen 4 maanden bij familie moeten wonen - ik ben 50 - omdat ik in mijn eigen huis niet meer veilig kon wonen. Mijn buurvrouw van 85 die met haar man twee kinderen heeft grootgebracht wordt ook gepest. Als buurtbewoners hebben wij op basis van eerdere ervaringen geen vertrouwen meer in de woningcorporatie (Elan), de politie, etc. En dus leeft een rij van 5-6 woningen dagelijks met terreur van een alleenstaande moeder met zoon die hier dankzij een urgentieverklaring is komen wonen. Zij woont overigens wel als God in Frankrijk. Nergens last van.
Nu kom ik EINDELIJK in aanmerking voor een miniscuul appartementje aan de Kleverlaan dat in mogelijk Juni wordt opgeleverd, blijkt dat Ymere in elk blok van 8 flats, 2 flats toewijst aan de categorie statushouder en/of UMO (uitstroom maatsch opvang). Wellicht drukt Ymere dit er nog even door voordat de nieuwe wet van kracht gaat. Er worden vooraf afspraken vastgelegd tussen bewoners, deze worden in het contract opgenomen. Als je de online klachten doorneemt van zittende Ymere huurders, dan weet je dat de huurders aan de Kleverlaan er straks alleen voor staan. En dat terwijl een Ymere bestuurder zelf heeft gezegd: We moeten af van het naïeve idee dat iedereen met mentale uitdagingen in een reguliere wijk kan wonen’.
Ik voel enorme woede opkomen over het feit dat dit de eerste kwalitatief goede woningen zijn die ik in Haarlem langs heb zien komen de afgelopen 5 jaar. Het aanbod is opgedroogd. Nu wordt mij het vooruitzicht op een stabiel leven weer ontnomen. De zelfredzame maatschappij is een 'zoek het zelf maar uit' maatschappij geworden. Mij wordt een plicht opgelegd om klappen te vangen alleen maar omdat mijn huur wordt gereguleerd. Dit is op zichzelf ook misbruik.
Geachte Burgemeester en wethouders van Haarlem, minister van huisvesting Mona Keijzer, draai de waanzin van voorrangsregelingen voor bijzondere categorieen alstublieft vandaag nog terug. Ik heb ook recht op een volwaardig leven. Ik kan de last van moeilijke buren niet nog langer dragen.