Wetsvoorstel nieuwe regels inzake huisvesting vergunninghouders

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Bussum
Datum 24 februari 2025

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel nieuwe regels inzake huisvesting vergunninghouders. Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Vanwege de taakstellingen die gemeenten opgelegd hebben gekregen om specifieke bijzondere doelgroepen te moeten huisvesten is de druk opgevoerd om het onmogelijke mogelijk te maken. Deze perverse prikkel leidt tot polarisatie in de maatschappij, helpt het polariserende politieke debat, en leidt tot lijnrecht tegenover elkaar stemgedrag. Allemaal onwenselijke gevolgen in de maatschappij en de politiek wat in stand wordt gehouden door - in mijn ogen - de verkeerde taakstellingen.

Niet per se verkeerd omdat het doel niet goed is. Wel verkeerd omdat er ten aanzien van het onderliggende probleem wáárom deze taakstellingen überhaupt nodig zijn, geen taakstelling ligt! Er is al jaren een chronisch tekort aan geschikte en beschikbare woningen!
Er mist een taakstelling voor alle gemeenten en woningcorporaties samen om een thuis voor iedereen te realiseren. Met als logisch vast onderdeel daarin een verplichte flexibele (stapelbare/verplaatsbare of noem het maar) woningvoorraad die op een aantal plekken in de gemeente ruimte innemen en tijdelijke (10-15 jaar?) huisvesting biedt aan iedereen die het nodig heeft. En met een toewijzingskader waarbij iedereen gelijk is (uitgezonderd een paar urgentiemogelijkheden). De flexibele woningen worden afgeschaald als het niet meer nodig is. Bovendien zijn flexwoningen goedkoper te bouwen, en gaat de bouw met minder stikstof gepaard. Voor het daadwerkelijk realiseren van een thuis voor iedereen creëer je draagvlak en saamhorigheid in de maatschappij. Bovendien maak je het makkelijker voor gemeenten (en gemeentepolitiek) om samen met de woningcorporaties, gemeenteraad én alle inwoners deze stappen te zetten. Want je zorg voor iedereen.

Het zou gemeenten en woningcorporaties echt helpen met betrekking tot de uitvoering als er een taakstelling komt op in ieder geval het realiseren van het benodigd aantal 1 a 2 persoons sociale huurwoningen bijvoorbeeld. Als die taakstelling er is (met InterBestuurlijk Toezicht geregeld) kun je de andere taakstelling om specifiek vergunninghouders te huisvesten gerust(er) loslaten.

Met dit huidig wetsvoorstel mis je een structurele oplossing en ga je te snel. Je hebt immers nog niet gezorgd voor het allerbelangrijkste: een taakstelling op het realiseren van voldoende beschikbare en geschikte woningen voor iedereen met een flexwoningenvoorraad waarmee je ook demografische en migratie bewegingen kunt overbruggen.