Wetsvoorstel nieuwe regels inzake huisvesting vergunninghouders

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Waalwijk
Datum 13 maart 2025

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel nieuwe regels inzake huisvesting vergunninghouders. Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Op 17 februari is de consultatie gestart over het wetsvoorstel “schrappen voorrang statushouders bij sociale huur”. De gemeente Waalwijk wil hierbij zijn zorgen uiten over deze voorgenomen wet.

Verzoek om het voorstel in te trekken
Het voorgenomen wetsvoorstel waarbij het gemeenten wordt verboden om statushouders met voorrang te huisvesten in sociale huurwoningen, zal een grote impact hebben op bijvoorbeeld inburgering en de doorstroom van statushouders uit asielzoekerscentra naar onze gemeente. Bovendien lost het de woningnood niet op. We roepen dan ook op dit voorstel per direct in te trekken.

Stabiele huisvesting van belang
Een stabiele woonplek is een essentiële voorwaarde voor statushouders om een zelfstandig leven op te bouwen, te kunnen starten met inburgering en werk en bij te dragen aan de samenleving. Daarom geeft de woningcorporatie in de gemeente Waalwijk voorrang aan deze doelgroep. Zonder stabiele huisvesting neemt de kans op langdurige afhankelijkheid van sociale voorzieningen toe. Dat is niet goed voor zowel de maatschappij als de statushouder.

Doorstroom stokt
Gemeenten blijven vooralsnog wél wettelijk verplicht om statushouders te huisvesten, maar de taak wordt door deze voorgenomen maatregel zo goed als onuitvoerbaar. Bovendien zal hierdoor de doorstroom uit de opvang stokken. Statushouders beschikken over het algemeen nog niet over een netwerk om zelf huisvesting te vinden. Zonder voorrang van statushouders op sociale huurwoningen zal het leiden tot overvolle opvangcentra, veel hogere kosten voor alternatieve vormen van huisvesting (als die al beschikbaar zijn) en meer mensen op straat. Dit leidt tot minder leefbaarheid en veiligheid in onze steden en dorpen, en hoge kosten voor de maatschappelijke opvang.

Verbod is geen oplossing voor woningnood
We begrijpen en zien dat de woningnood hoog is en dat er veel mensen naar een woning op zoek zijn. De woningnood wordt echter niet veroorzaakt door een teveel aan statushouders maar door een tekort aan woningen. Het uitgangspunt is daarom ook zoveel mogelijk in te zetten op het bouwen van nieuwe woningen. Het kabinet streeft ernaar dat 30% van de woningen in een gemeente bestaat uit sociale huurwoningen. Daarbij is het nodig dat het kabinet de bouw van sociale huurwoningen verder ondersteunt en stimuleert, onder meer door te zorgen voor meer financiële ruimte bij corporaties en gemeenten.