Nieuwe versie (5.0) NLCS verplichten (voor betere gegevensuitwisseling)
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Rotterdam
|
Datum
|
31 januari 2025
|
Vraag1
Geef hier indien gewenst uw reactie op het advies van de experts om NLCS in de nieuwe versie (5.0) te blijven verplichten aan de overheid via plaatsing op de ‘Pas toe of leg uit’-lijst van het Forum Standaardisatie (hoofdstuk 1 van het expertadvies).
De nieuwe versie van de NLCS is in de basis niet gewijzigd. De toevoegingen van de mappingen dragen alleen maar extra bij in de uniformiteit en uitwisselbaarheid van 2D ontwerptekeningen. Juist een reden om NLCS 5.0 op de ‘Pas toe of leg uit’-lijst te houden.
Vraag2
Geef hier indien gewenst uw reactie op het verzoek van beheerder van de standaard digiGO om in aanmerking te komen voor het predicaat ‘uitstekend beheer (hoofdstuk 1 van het expertadvies).
Op dit moment is het beheer van de standaard in goede handen met een Beheercommissie en een Expertcommissie. Daarnaast wordt er gestuurd op de consultatie van gebruiker. Buiten de gebruikersbijeenkomsten is er vooruitlopend aan een nieuwe versie een open consultatie van de nieuwe versie.
De ontwikkeling binnen de NLCS staat nog lang niet stil. Wensen vanuit gebruikers blijven het ontwikkelen van de standaard stimuleren. Door het predicaat uitstekend beheer wordt het makkelijker om de volgende versies van de NLCS ook weer op de ‘Pas toe of leg uit’-lijst komen te staan. Dit lijkt mij een wenselijke situatie/ontwikkeling voor zowel de beheerorganisatie als de gebruiker, maar meer nog voor de “BV Nederland”
Vraag3
Geef hier indien gewenst uw reactie op het geformuleerde nut en de geformuleerde mogelijkheden van het gebruik van NLCS (in versie 5.0) voor en door de overheid (hoofdstuk 2, paragraaf 2 van het expertadvies).
Door de gestructureerde opbouw van de NLCS objecten kunnen de tekeningen met deze objecten gemakkelijk gebruikt worden voor een weergave in een 2,5/3D model. Deze eenvoudige 3D modellen zijn een zeer mooie toevoeging voor bijvoorbeeld het informeren van omwonenden bij bewonersavonden.
Vraag5
Geef hier indien gewenst uw reactie op de samenstelling van de expertgroep (hoofdstuk 4 van het expertadvies).
In de samenstelling van de expertgroep mis ik, naast de leveranciers van NLCS tooling, de échte NLCS-gebruiker.
Met Rioned wordt uiteraard de uitwisselbaarheid met de GWSW geborgd, maar NLCS 5.0 betreft nog steeds een standaard voor de grond-, weg- en waterbouw sector. Een connectie met Rijksvastgoedbedrijf zie ik dus niet zo zeer.
Vraag8
Geef hier indien gewenst uw reactie op de resultaten van de toetsing op hoofdlijnen van hoofdcriterium “draagvlak” (hoofdstuk 5, paragraaf 3 van het expertadvies).
Belang van NLCS 5.0 (en verdere ontwikkeling!) wordt door de markt onderbouwd. Gebruikersvragen en wensen tijdens goed bezochte gebruikersevents geven aan dat het gebruik (en daarmee het draagvlak) van de standaard groot is.
Onder 5.3.3.5 wordt aangegeven dat de nieuwe versie backward compatible is. Er dient in mijn idee wel opgemerkt te worden dat de eerdere versies van de standaard niet door elkaar gebruikt kunnen worden. Daardoor is er binnen een organisatie altijd een overgangsperiode van de oude naar een nieuwere versie benodigd. Reeds gestarte projecten moeten worden afgemaakt in de oude versie.
Vraag9
Geef hier indien gewenst uw reactie op de resultaten van de toetsing op hoofdlijnen van hoofdcriterium “opname op de lijst bevordert adoptie” (hoofdstuk 5, paragraaf 4 van het expertadvies).
Zie de reactie onder vraag 8. Afhankelijk van de snelheid van het opnemen van een nieuwe release op de ‘Pas toe leg uit’-lijst, opvolgend op de releasedatum van de nieuwe release bij bedrijven, is er binnen een organisatie altijd een overgangsperiode van de oude naar een nieuwere versie benodigd. Reeds gestarte projecten moeten worden afgemaakt in de oude versie.
Vraag10
Geef hier indien gewenst uw reactie op het aanvullende adoptieadvies bij de versiewijziging van NLCS naar versie 5.0 op de ‘Pas toe of leg uit’-lijst (hoofdstuk 6 van het expertadvies).
Dit kan zeker een punt van belang gaan worden. De ontwikkeling van de standaarden staat niet stil voor sommige standaarden is het zaak dat deze dan ook bij wijzigingen snel