Noordvleugelprovincie
Reactie
Naam
|
Syntens (mba D.M. Vis)
|
Plaats
|
Dronten
|
Datum
|
11 juli 2013
|
Vraag1
Wat is uw zienswijze op het herindelingsontwerp tot samenvoeging van de provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht?
Eenzijdig het wijzigen van drie provincies in een super provincie is niet handig. De rollen en bevoegdheden van rijk, provincie en gemeente zijn aan herziening toe. De bestuurswijze van ons land in drie lagen zou structureel. Overal in Nederland, aangepakt moeten worden.
Flevoland nu op laten gaan in de Randstad provincie betekent het einde van enige zeggenschap van Flevolanders in het middenbestuur. Dat geldt zeker ook een regio als Noord West Holland. De stedelijke hegemonie staat echte democratie en aandacht voor rurale aspecten dan in de weg.
In de herziening van de bevoegdheden zou Flevoland wel een experimentele rol kunnen hebben. Flevoland kent in de opbouw een mooie doorsnede van Nederland. Een provincie, zes gemeenten waaronder een grote (Almere) een sub topper (Lelystad) twee middengrote, Dronten en Emmeloord en twee kleine, Urk en Zeewolde.
Kritische processen als democratische besluitvorming, politiek dicht bij mensen, overbodige regelgeving en snelheid van handelen (besluiten en uitvoeren) moeten sterk verbetert kunnen worden, het kan eerder, beter en sneller. Ook de kosten voor de overheidsapparaten zijn dan goed en met behoud van kwaliteit terug te dringen.
Een herijking en of herziening in taken en bevoegdheden kan in Flevoland op overzichtelijke schaal worden uitgewerkt. Er zou ook een doorkijk kunnen plaatsvinden naar het functioneren van het Rijk in samenhang met Europa. Ook daar is een herijking/ her inrichting nodig.
Zo is de staten generaal niet meer van deze tijd, een tweede kamer met 100 leden is meer dan voldoende, dan kan de eerste kamer volstaan met 50 leden. Die eerste kamer kan dan ingericht worden volgens een districten stelsel. Daarmee is ook de democratische afspiegeling tussen de stedelijke en de rurale gebieden meer gewaarborgd. En blijft de politiek dicht bij mensen.
Kortom pak de nalatenschap van Thorbecke aan maar doe het doordacht en formuleer winstpunten die er echt toe doen. Hou op met het najagen van Mythes, een groot gefuseerd overheidsapparaat is niet per definitie beter zonder de drie lagen bestuursstructuur aan te pakken.
Dirk Minne Vis
dmvis@solcon.nl