Wetsvoorstel normalisering rechtspositie ambtenaren in het onderwijs

Reactie

Naam MBO Raad (Mr. K. van der Vliet)
Plaats Woerden
Datum 22 februari 2018

Vraag1

Wat vindt u van het voorstel om alle openbare scholen en instellingen binnen de genoemde onderwijssectoren uit te sluiten van de Ambtenarenwet 2017? Ziet u voor- of nadelen?
Hoewel de mbo-sector enkel bijzondere instellingen kent en daardoor niet onder het ambtenarenrecht valt, kunnen wij ons voorstellen dat, gelet op het feit dat andere onderwijssectoren wel gedeeltelijk onder het ambtenarenrecht vallen, het gehele onderwijs wordt uitgesloten van de Ambtenarenwet 2017. Dit schept duidelijkheid voor alle onderwijssectoren.

Vraag2

Wat vindt u van de voorgestelde harmonisatie van de bepalingen in de onderwijswetten over het overleg tussen de werkgevers en werknemers zoals opgenomen in de volgende artikelen van het wetsvoorstel: artikel II, onderdeel G, artikel III, onderdeel G, artikel IV, onderdeel F, artikel V, onderdeel B, tweede lid, en onderdeel VI, onderdeel A, tweede lid? In de praktijk wordt dit overleg gevoerd door de werkgeversorganisaties in de onderwijs¬sectoren namens de aangesloten werkgevers.
Voor het mbo betekent de voorgestelde harmonisatie van de bepalingen in de onderwijswetten over het overleg tussen werkgevers en werknemers dat artikel 4.1.2 WEB (rechtspositie personeel) wordt aangepast. De noodzaak tot harmonisatie van deze bepalingen blijkt echter niet uit het wetsvoorstel en de noodzaak daartoe wordt door de MBO Raad ook niet direct begrepen. Een toelichting over deze noodzaak in het wetsvoorstel is dan ook op zijn plaats. Inhoudelijk gezien leiden de voorgestelde aanpassingen in artikel 4.1.2 WEB echter niet tot fundamentele bezwaren, aangezien deze geen wijziging van de bestaande praktijk tot gevolg hebben.