Rangschikkingsbesluit NSW
Reactie
Naam
|
Stichting Wandelnet (F Hart)
|
Plaats
|
Amersfoort
|
Datum
|
15 augustus 2019
|
Vraag1
Wilt u reageren op het besluit tot wijziging van het Rangschikkingsbesluit Natuurschoonwet 1928? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te downloaden.
Stichting Wandelnet is bij de voorbereiding van deze wijziging Rangschikkingsbesluit Natuurschoonwet door u betrokken middels verschillende overleggen. Wij waarderen het dat u ons als vertegenwoordigers van 'recreatieve gebruikers' van opengestelde landgoederen die vallen onder de NSW op deze wijze de kans heeft gegeven om tijdig inbreng te leveren. Wij zijn ook van mening dat onze inbreng serieus is meegewogen en dat het nieuwe Rangschikkingsbesluit NSW, voor zover het de formele teksten betreft, leidt tot meer duidelijkheid ten opzicht van het oude besluit. Wel vragen we u graag aandacht voor het volgende:
Tijdens het vooroverleg hebben we in het kader van de wijziging van de tekst onder artikel 7, lid 5 (wijziging onderdeel H) ingebracht dat het belangrijkste motief voor het openstellen van landgoederen (voor wandelaars) is dat de algehele beleefbaarheid ervan wordt bevorderd. De huidige formulering in het betreffende artikel leidt er weliswaar toe dat de doorgankelijkheid van een landgoed wordt geborgd, maar dat geeft nog geen garantie voor een optimale beleefbaarheid. Een landgoedeigenaar kan er immers onder de huidige regeling voor kiezen om alleen die paden en wegen open te stellen die zich aan de (minst aantrekkelijke) randen van het landgoed bevinden. Voor wandelaars is een landgoed pas echt interessant als het in zijn totaliteit beleefd kan worden. We realiseren ons dat dit niet is te borgen middels andere formuleringen in het besluit (dit is ook gebleken tijdens het vooroverleg). Daarom willen u bij deze wijzen op ons eerder ingebrachte voorstel om (nieuwe) landgoedeigenaren in het voortraject te verwijzen naar Stichting Wandelnet voor advies over de openstelling van paden/routes die echt meerwaarde hebben voor de totale beleving van het landgoed. Bij Wandelnet zit immers de kennis en ervaring met betrekking tot het realiseren van aantrekkelijke wandelroutes en mogelijkheden tot aansluiting bij bestaande routes en paden in de omgeving van het (nieuwe) landgoed. Concreet zou deze verwijzing voor advies over openstelling van paden en wegen wat ons betreft moeten worden opgenomen in het voorlichtingsmateriaal dat wordt aangereikt aan landgoedeigenaren die in aanmerking willen komen voor rangschikking onder de Natuurschoonwet. We denken graag mee over een werkbare invulling van dit voorstel.
Bijlage