Wetsvoorstel aanpassingen nummerbeleid
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Eindhoven
|
Datum
|
14 juli 2022
|
Vraag1
Hiervoor wordt verwezen naar de vragen in het toegevoegde separate document (Wetsvoorstel nummerbeleid - toelichting) met een uitgebreidere toelichting op de consultatie.
Ik maak allereerst bezwaar tegen het feit dat "verplichte registratie van SIMkaartgebruikers" slecht verstopt, diep in het voorstel staat (dit had gewoon als zodanig aangekondigd moeten worden), en tevens tegen het ontbreken van een voorstel hoe deze registratie dan zou moeten verlopen - "bij ministeriele regeling" is volstrekt onvoldoende.
Waarom deze bezwaren? Ik herken deze manier van werken die ook gedaan wordt in Afrikaanse landen, waar je telefoonnummer ook je bankrekening is. Bij bezoek aan deze landen en samenwerken met de locale mensen is het erg prettig om een "lokaal" nummer te hebben om te voorkomen dat er hoge roamingkosten gemaakt moeten worden. Maar dit registreren blijkt in mijn ervaring een drama: Het kost een dag of twee, verloopt moeizaam, en bovendien heb ik mijn persoonsgegevens achter moeten laten in systemen die niet goed geregeld zijn. En als je op zaterdag aankomt, dan dit meerderedagenproces pas op maandag beginnen en zit je al snel een week "zonder".
Er is wat mij betreft nadrukkelijk een wens om tijdelijke nummers voor bezoekers, snel en veilig te kunnen registreren, maar juist daarover staat niets in het voorstel ("vullen we later in").
Mijn reactie is daarom dat dit voorstel afgewezen wordt en er een apart voorstel komt voor "registratie van SIM kaarten" waarin zaken als het registratieproces, privacy, verwerking en vertrouwelijkheid van persoonlijke gegevens wel volledig geregeld en beschreven zijn. Merk op dat de telecommunicatie-industrie juist wil dat mensen geen locale SIM gebruiken omdat ze daardoor de hoge kosten van roaming als inkomen tegemoet kunnen zien. Dit moet dus goed geregeld worden; het is niet bedoeld als inkomensmechanisme.