Wet online aangejaagde openbare-ordeverstoring
Reactie
Naam
|
G T Venema
|
Plaats
|
Leeuwarden
|
Datum
|
9 april 2025
|
Vraag1
Wat vindt u (vanuit uw organisatie of persoonlijk) van het initiatiefwetsvoorstel?
Deze voorgestelde wetgeving stoot tegen het principe van de maximale harmonisatie van de DSA. Deze wetgeving wordt weliswaar genoemd in de toelichting, maar er wordt volledig voorbijgegaan aan het verplicht harmoniserende aspect van die wetgeving.
In plaats daarvan gaat Nederland volgens dit wetsvoorstel ineens weer een volledig eigen extra procedure invoeren.
De bezwaren die genoemd worden tegen de DSA processen, zoals dat een platform misschien een bepaalde uiting niet verwijdert, gelden uiteraard net zo goed voor de in deze wet genoemde procedures.
Er is met andere woorden geen enkele reden
om hier zelf opnieuw het wiel te willen uitvinden. In plaats daarvan zou de energie moeten worden gestoken in het optimaal functioneren van de Nederlandse kant van de processen uit de DSA. Bijvoorbeeld kan het contact tussen burgemeesters en trusted flaggers geregeld worden.
Daarnaast is er sprake van een duidelijke rechtsongelijkheid. Politici in Nederland staat het blijkbaar vrij om allerlei ordeverstorende aanjagingen te doen op sociale media. De partij die dit wetsvoorstel indient, regeert nota bene met de partij waarvan het enige lid zo ongeveer Nederlands kampioen ordeverstoring via sociale media is.
Om alle genoemde redenen, een negatief oordeel van mijn kant voor dit wetsvoorstel.
Gerrit Venema
Leeuwarden