Wetsvoorstel doelmatige aanpak onderwijshuisvesting

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Goes
Datum 14 april 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het Voorstel van Wet tot wijziging van diverse onderwijswetten om te komen tot een meer planmatige en doelmatige aanpak van de onderwijshuisvesting in het primair en voortgezet onderwijs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Het wetsvoorstel biedt in elk geval de duidelijkheid waar schoolbesturen en gemeenten al lange tijd behoefte aan hebben. Het grootse probleem voor het waarmaken van deze verantwoordelijkheid wordt echter (nog) niet opgelost. In meerdere onderzoeken is aangetoond dat er structureel extra geld nodig is voor het op orde krijgen en houden van de schoolgebouwen.
Over het opheffen van het investeringsverbod het volgende: in de toelichting onder 5.4. lees ik de woorden "kunnen" en "mogen". Schoolbesturen kunnen dus kiezen of zij aan nieuwbouw financieel willen bijdragen of niet. Dit is ook het geval in situaties waarin de onderhoudslaten aantoonbaar lager worden. Dit wordt een bron voor discussies tussen gemeenten en schoolbesturen. De argumenten die in de laatste alinea genoemd gelden wat mij betreft net zo goed voor gemeenten. Ook voor hen hebben investeringen effect op de financiële positie.