Wetsvoorstel doelmatige aanpak onderwijshuisvesting
Reactie
Naam
|
P Vos
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
6 april 2023
|
Vraag1
Wilt u reageren op het Voorstel van Wet tot wijziging van diverse onderwijswetten om te komen tot een meer planmatige en doelmatige aanpak van de onderwijshuisvesting in het primair en voortgezet onderwijs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Het maatschappelijk vastgoed in Nederland bestaat voor een groot deel uit onderwijsvastgoed. De daken van dit vastgoed kunnen uitermate goed benut worden voor zon-op-dak installaties in het kader van de co2 reductie en de energietransitie.
Door complexe en tegenstrijdige regelgeving rondom eigendom (vaak bij gemeente), langdurig gebruik door huur of overeenkomst (schoolbestuur), korte termijn visie en gebrek aan financiën/kennis wordt het grote potentieel om de daken van dit maatschappelijke vastgoed voor duurzame initiatieven te benutten vaak niet goed in uitvoering gezet. Resultaat: veel maatschappelijke onderwijsvastgoed draagt niet of zeer onvoldoende bij aan aan de energietransitie. Een gemiste kans!
Ik roep op bij de wijziging van diverse onderwijswetten om te komen tot een meer planmatige en doelmatige aanpak van de onderwijshuisvesting om zeer scherp te zijn op heldere en simpele wet en regelgeving voor het benutten van duurzaamheid kansen in het maatschappelijk onderwijsvastgoed. Zodat onderwijsbestuur en gemeenten de realisatie van zon-op-dak en de ontwikkeling van lokale energie gemeenschappen van burgers niet afremmen of vertragen maar in gezamenlijkheid tot waarden komen. Naast een bijdrage aan de energietransitie, levert dit betrokken schoolbestuur en gemeenten ook sociale cohesie in de wijk en een mooie voorbeeld voor de leerlingen op.