Onderwijs op een andere locatie dan school

Reactie

Naam dhr A. Groep
Plaats Zeewolde
Datum 24 januari 2017

Vraag1

Voorgesteld wordt dat leerlingen in bijzondere gevallen met rijksmiddelen tijdelijk onderwijs kunnen volgen bij een niet-bekostigde school. Welke effecten verwacht u van dit voorstel? Is dit voorstel voor u in de rol van ouder, leraar of onderwijsbestuurder werkbaar? Zo nee, waarom niet? Kleven er volgens u risico’s aan de voorgestelde maatregelen? Zo ja, welke?
Mijne inziens is de schoolopleiding een manier om het kind klaar te stomen voor zijn rol in de maatschappij die hij later in zal nemen, dus ja . Het kan zeker heel zinvol zijn, dat de manier van opleiden en opvoeden op een andere manier gebeurd als standaard . Daar beur je straks de vruchten van. Moet het bekostigt worden? Ja, soms. Als het nut heeft

Vraag2

Voorgesteld wordt dat sportieve en culturele toptalenten in het basisonderwijs mogen afwijken van de onderwijslocatie en onderwijs mogen volgen buiten reguliere lestijden, als daarover overeenstemming wordt bereikt tussen ouders en de school. Welke effecten verwacht u van dit voorstel? Is dit voorstel voor u in de rol van ouder, leraar of onderwijsbestuurder werkbaar? Zo nee, waarom niet? Kleven er volgens u risico’s aan de voorgestelde maatregelen? Zo ja, welke?

Als ouder, ben ik van mening, dat je het meest gemotiveerd bent om het beste voor je kind te willen. En als je dan een opleiding kan vinden die het meeste hier op aansluit, moet dat wel kunnen. Als ouder zal je moeten investeren in moeite en tijd om je kind de goeie ontwikkeling mee te geven. Volgens mij zou een school de rol moeten hebben van het aanbieden van en uitleggen van de lesstof en als dat gebeurt op een manier die de ouders goed vinden, is het toch oké. Als het bekostigd word door de staat, heeft ook de onderwijs inspectie ook een rol

Vraag3

Voorgesteld wordt dat leerlingen die met hun ouders langdurig in het buitenland verblijven tijdelijk onderwijs op afstand kunnen volgen, als daarover overeenstemming wordt bereikt tussen ouders en de school. Welke effecten verwacht u van dit voorstel? Is dit voorstel voor u in de rol van ouder, leraar of onderwijsbestuurder werkbaar? Zo nee, waarom niet? Kleven er volgens u risico’s aan de voorgestelde maatregelen? Zo ja, welke?

Persoonlijk kan ik me niet voorstellen dat je met je gezin naar het buitenland gaat en niet nadenkt over de opvoeding en opleiding van je kind. De meeste zullen, als ze Nederlander willen blijven, wel een Nederlandse opleiding voor hun kinderen regelen. Onderwijs op afstand zou een mogelijkheid zijn, maar ik denk dat je als ouder nog wel meer keuzes kan bedenken. Het gaat erom dat je kinderen zich ontwikkelen naar een persoon die de normen en waarden en vaardigheden, die je als ouder graag ziet bij je kinderen.

Vraag4

Voorgesteld wordt dat kinderen via het volgen van thuisonderwijs aan de leerplicht kunnen voldoen indien het thuisonderwijs aan minimum kwaliteitsnormen voldoet waarop de onderwijsinspectie toezicht houdt. Welke effecten verwacht u van dit voorstel? Is dit voorstel voor u in de rol van ouder, leraar of onderwijsbestuurder werkbaar? Zo nee, waarom niet? Kleven er volgens u risico’s aan de voorgestelde maatregelen? Zo ja, welke?
Onderwijs is een deel van de opvoeding, en als ouder wil je dat je kind toegevoegde waarden heeft voor de maatschappij van morgen, daarom vind ik dat de ouders de beste personen die de verantwoording over de kinderen hebben, tenzij de ouders niet capabel daar voor de opvoeding zijn. Maar volgens mij zijn daar al regelingen voor. En als de overheid niet mee betaald aan de opleiding lijkt het mij geen taak voor de onderwijs inspectie, als er al een ander vangnet is.
Als ouder wil je, dat je kind toch een diploma haalt, en pas dan bepaald de onderwijs inspectie wat je kind allemaal moet kunnen of weten.
De onderwijs inspectie zou goed moeten aangeven welke vaardigheden een kind op een bepaald moment zou moeten hebben, zodat een kind bij een opleiding moet kunnen instromen of een examen mag gaan doen. Zo blijven de vaardigheden die iemand kan, als hij/zij een diploma haalt, op niveau.

Vraag5

Hoe zou een thuisonderwijzer zijn pedagogisch-didactische bekwaamheid kunnen aantonen? Kunt u dit toelichten?
Ik zou bijna willen dat elke ouder pedagogische en didactische vaardigheden zou hebben. Hoeveel gevallen zijn er, waar de kinderen geen goede opleiding krijgen door onderwijzers die pedagogisch- didactisch niet sterk zijn en hoeveel gevallen zijn er dat de kinderen geen goede opleiding volgen omdat de ouders niet bekwaam zijn in opvoeden waarbij het kind schoolgaand is.
Ik blijf van mening dat de overheid niet veel eisen hoeft te stellen als er niets bekostigd wordt, hooguit dat een kind Nederlands moet kunnen lezen en schrijven en het verschil moet weten tussen goed en fout.