Onderwijs op een andere locatie dan school
Reactie
Naam
|
Gemeente Zeist (dhr. J. van Dalum)
|
Plaats
|
Zeist
|
Datum
|
8 december 2016
|
Vraag1
Voorgesteld wordt dat leerlingen in bijzondere gevallen met rijksmiddelen tijdelijk onderwijs kunnen volgen bij een niet-bekostigde school. Welke effecten verwacht u van dit voorstel? Is dit voorstel voor u in de rol van ouder, leraar of onderwijsbestuurder werkbaar? Zo nee, waarom niet? Kleven er volgens u risico’s aan de voorgestelde maatregelen? Zo ja, welke?
Deels. Wanneer de professionals van mening zijn dat het aanbod van het samenwerkingsverband niet passend is, kan een particuliere instelling een oplossing zijn. We moeten voorkomen dat ouders zelf 'eisen' recht te hebben op publiek geld wat privaat besteed gaat worden. Ook moet de periode waarin het onderwijs wordt gevolgd op een private zo kort mogelijk zijn. En de rekening moet door het Samenwerkingsverband betaalt worden.
Vraag2
Voorgesteld wordt dat sportieve en culturele toptalenten in het basisonderwijs mogen afwijken van de onderwijslocatie en onderwijs mogen volgen buiten reguliere lestijden, als daarover overeenstemming wordt bereikt tussen ouders en de school. Welke effecten verwacht u van dit voorstel? Is dit voorstel voor u in de rol van ouder, leraar of onderwijsbestuurder werkbaar? Zo nee, waarom niet? Kleven er volgens u risico’s aan de voorgestelde maatregelen? Zo ja, welke?
Ik denk dat organisaties, sportbonden en soortgelijke instellingen zelf vormen van onderwijs moeten gaan aanbieden of onderwijs zo'n prominente rol geven in de talentontwikkeling dat wijziging van de wet niet nodig is.
Vraag3
Voorgesteld wordt dat leerlingen die met hun ouders langdurig in het buitenland verblijven tijdelijk onderwijs op afstand kunnen volgen, als daarover overeenstemming wordt bereikt tussen ouders en de school. Welke effecten verwacht u van dit voorstel? Is dit voorstel voor u in de rol van ouder, leraar of onderwijsbestuurder werkbaar? Zo nee, waarom niet? Kleven er volgens u risico’s aan de voorgestelde maatregelen? Zo ja, welke?
Scholen zullen zich flexibeler moeten opstellen aan ouders en leerlingen. Of dit het sociale aspect in de klas ten goede komt, vraag ik mij af. De klassensamenstelling kan op sommige scholen nogal eens gaan verschillen gedurende het schooljaar. Mijn voorkeur gaat uit naar emigratie van het gezin gedurende het verblijf in het buitenland.
Vraag4
Voorgesteld wordt dat kinderen via het volgen van thuisonderwijs aan de leerplicht kunnen voldoen indien het thuisonderwijs aan minimum kwaliteitsnormen voldoet waarop de onderwijsinspectie toezicht houdt. Welke effecten verwacht u van dit voorstel? Is dit voorstel voor u in de rol van ouder, leraar of onderwijsbestuurder werkbaar? Zo nee, waarom niet? Kleven er volgens u risico’s aan de voorgestelde maatregelen? Zo ja, welke?
Ik vraag mij af in welke mate een samenwerkingsverband mee kan besluiten over dergelijke aanvragen in de regio van het samenwerkingsverband. Een samenwerkingsverband heeft beter zicht op het dekkende aanbod van scholen. Zowel geredeneerd van uit de grondslag van de scholen als ondersteuningsaanbod. Mogelijk kan leerplicht hier ook een actievere rol in spelen. Daarnaast maak ik mij zorgen over de extra werkdruk die bij de Inspectie komt te liggen. Mogelijk dat leerplicht/B&W gemandateerd kan worden om hier een grotere rol in te spelen.
Vraag5
Hoe zou een thuisonderwijzer zijn pedagogisch-didactische bekwaamheid kunnen aantonen? Kunt u dit toelichten?
Permanente her- en bijscholingscyclus rondom pedagogisch-didactische bekwaamheid. Puntensysteem met accreditatie.