Onderwijs op een andere locatie dan school

Reactie

Naam P Zoet
Plaats Amsterdam
Datum 31 januari 2017

Vraag1

Voorgesteld wordt dat leerlingen in bijzondere gevallen met rijksmiddelen tijdelijk onderwijs kunnen volgen bij een niet-bekostigde school. Welke effecten verwacht u van dit voorstel? Is dit voorstel voor u in de rol van ouder, leraar of onderwijsbestuurder werkbaar? Zo nee, waarom niet? Kleven er volgens u risico’s aan de voorgestelde maatregelen? Zo ja, welke?
Ik vind dat iedere ouder een kind gebonden budget hoort te krijgen en dat je dan zelf als ouder kunt kiezen waaraan je dat geld uitgeeft, zolang het maar besteed wordt aan je kind.
Met dat geld kun je er dan voor kiezen een reguliere basis school te bekostigen of een particuliere school zoals de democratische school óf je geeft je kind thuis onderwijs en koopt voor dat geld bijvoorbeeld een museumkaart of andere jaarkaarten en al het andere materiaal wat je nodig hebt om je kind te onderwijzen.

Ik geloof dat de school nu elke maand 500 euro voor ieder kind krijgt vanuit de overheid. Voor 500 euro per maand kan ik hele leuke en leerzame dingen doen met mijn kind.

Vraag4

Voorgesteld wordt dat kinderen via het volgen van thuisonderwijs aan de leerplicht kunnen voldoen indien het thuisonderwijs aan minimum kwaliteitsnormen voldoet waarop de onderwijsinspectie toezicht houdt. Welke effecten verwacht u van dit voorstel? Is dit voorstel voor u in de rol van ouder, leraar of onderwijsbestuurder werkbaar? Zo nee, waarom niet? Kleven er volgens u risico’s aan de voorgestelde maatregelen? Zo ja, welke?
Ik wil geen controle in de vorm van toetsen en regels wat mijn kind op welke leeftijd zou moeten kunnen.
Ieder kind is uniek en doorloopt zijn eigen leerweg.
Ik zie graag dat de overheid vanuit vertrouwen gaat handelen in plaats van vanuit wantrouwen en ophoud met al die regels en controle maatregelen. Een kind leert uit zichzelf kruipen, lopen, praten. We hebben toch ook geen inspecteurs nodig die controleren of je kind al kan lopen?
Je kan met je kind naar het consultatiebureau maar gelukkig is dit niet verplicht. Waarom wil de overheid dan wel dat oudere kinderen verplicht op inspectie moeten?

En stel, je kind zit op school en komt niet goed mee, voldoet niet aan de eisen die bij zijn leeftijd horen, wat dan?
En nu de situatie van het kind wat thuisonderwijs krijgt en niet voldoet aan de eisen die bij zijn leeftijd horen, wat dan?

Ik ben voorstander van unscholing, dus een jaarplanning heb ik niet. Ik heb ook geen jaarplanning gemaakt toen mijn kind baby was met daarin opgenomen welke woordjes ik hem in welke maand ging aanleren en wanneer ik ging beginnen met hem te leren lopen.

Wij doen alles spelenderwijs en als hij ergens interesse in toont gaan we erop in. Merk ik dat hij het niet leuk vind dan doen we wat anders. Ik zit niet vast aan een schema en zou dat ook absoluut niet willen en wil niet dat mijn kind dingen móet leren tegen zijn zin in.
Hij is nu bijna 4,5 en weet al ontzettend veel voor zijn leeftijd en dat allemaal zonder dat hij naar school gaat. Kent de letters, kent het alphabet in Engels en Nederlands, kan tellen en weet nog duizend dingen meer. Ik wil hem die leergierigheid niet afnemen door hem te dwingen bepaalde dingen te leren terwijl hij zelf elke dag heel veel nieuwe dingen leert.

Vraag5

Hoe zou een thuisonderwijzer zijn pedagogisch-didactische bekwaamheid kunnen aantonen? Kunt u dit toelichten?
Vind u dat een aanstaande ouder moet kunnen aantonen of hij/zij pedagogisch/didactische bekwaam genoeg is om ouder te worden?

Waarom wel of niet?