Onderwijs op een andere locatie dan school

Reactie

Naam A. Konijnendijk
Plaats Oud-Beijerland
Datum 29 januari 2017

Vraag4

Voorgesteld wordt dat kinderen via het volgen van thuisonderwijs aan de leerplicht kunnen voldoen indien het thuisonderwijs aan minimum kwaliteitsnormen voldoet waarop de onderwijsinspectie toezicht houdt. Welke effecten verwacht u van dit voorstel? Is dit voorstel voor u in de rol van ouder, leraar of onderwijsbestuurder werkbaar? Zo nee, waarom niet? Kleven er volgens u risico’s aan de voorgestelde maatregelen? Zo ja, welke?
Wij vinden dat het opvoeden en het onderwijzen van de kinderen de verantwoordelijkheid is van de ouders. Omdat wij sterk in die verantwoordelijkheid geloven en ook dit zo ervaren, zullen wij (en we geloven heel veel thuisonderwijs-ouders met ons) er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze kinderen goed kunnen functioneren in de maatschappij. Wij hebben sterk het verlangen dat onze kinderen stabiele en goed geschoolde burgers worden. Meer nog dan de overheid dit verlangen heeft, hebben wij als ouders dit verlangen aangezien wij een emotionele hechte band met onze kinderen hebben. Wij zullen er dan ook alles aan doen om naar dit doel toe te werken. Daarom is er ons inziens in ons gezin geen toezicht nodig en ervaren wij dit als wantrouwen vanuit de overheid naar ons als ouders. Als er toezicht moet komen om de rechten van het kind te waarborgen dan willen wij dat er geen toezicht zal zijn vanuit de overheid maar vanuit een betrokken vereniging die tevens kennis heeft als het gaat om thuisonderwijs.

Nu kunnen wij onze kinderen onderwijs op maat bieden. Thuisonderwijs is een unieke vorm van onderwijs wat ons inziens niet geschaard moet worden onder het onderwijs op scholen. We bekijken per kind wat hij/zij nodig heeft en op wat voor manier en met welke methode we dit het beste aan kunnen bieden. Wij vrezen dat deze belangrijke en op het kind gerichte vrijheid beperkt gaat worden wanneer er een dergelijke vorm van toezicht plaats zal gaan vinden. Daarnaast zullen er veel welwillende en gedreven ouders aan de kant geschoven worden wanneer de HBO eis doorgang zal vinden. Dit is onacceptabel in onze ogen. Er wordt hierbij aan de rechten van ouders voorbij gegaan. En we geloven dat we niet te ver gaan als we dit een vorm van discriminatie noemen, aangezien een grote groep mensen buiten spel wordt gezet. Hoe zit het met jaren levenservaring en de kennis die in de achterliggende jaren is opgedaan waardoor een ouder enorm gevormd kan zijn. Het gaat hier slechts om een A4tje, een mooi diploma wat verder niets zegt over de bekwaamheid van ouders om hun kinderen te kunnen onderwijzen. Kinderen, die nu thuis les krijgen van hun eigen ouders, zouden dan uit hun veilige omgeving gehaald worden om vervolgens op een school de lessen voort te moeten zetten. Hoe zit het hier met de rechten van het kind?

Vraag5

Hoe zou een thuisonderwijzer zijn pedagogisch-didactische bekwaamheid kunnen aantonen? Kunt u dit toelichten?
Dit is in onze ogen een moeilijk te toetsen bekwaamheid. Dit zal misschien pas moeten blijken wanneer het kind de onderwijsperiode heeft doorlopen en hij/zij goed kan functioneren in de maatschappij! Wat een mogelijkheid zou kunnen zijn is dat er vanuit een vereniging cursussen aangeboden zouden worden, zodat ouders deze bekwaamheid meer een meer kunnen ontwikkelen.