Ontwerpregeling isolatie en ventilatie Groningen en Noord-Drenthe (maatregel 29)
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Baflo |
Datum | 10 januari 2025 |
Vraag1
U kunt uw reactie geven op de gehele regeling. Specifiek wordt gevraagd of de concept regeling duidelijk en leesbaar is.(Let op: de reactie die u hier typt is openbaar. Deel daarom geen persoonsgegevens en adresgegevens)
Met name de oude, kleinere huizen (type arbeiderswoning) kun je met de beoogde maatregelen niet goed op de “standaard” krijgen, zonder enorme kosten (voor eigenaren), mogelijke gevolgen voor het houtwerk (vergt isolatiekennis), welstandsissues (blijft het aanzien nog authentiek?) en inboeten op gebruiksoppervlak (nóg kleiner).
Neem het dak: om dat met naïsolatie aan de binnenzijde op de Rc-streefwaarde van 8 te brengen, moet je fors inleveren op zowel stahoogte als gebruiksoppervlak. Zou je het dak van buitenaf op Rc-waarde 8 willen brengen, dan moet je in feite de hele dakconstructie aanpakken, vaak inclusief de goot. Maar dáár wordt allemaal geen subsidie voor gegeven.
Dan de gevels: om de (veelal) steens muren van zo’n klein huis van binnenuit te isoleren naar de Rc-streefwaarde van 6, kun je eigenlijk alleen met PIR werken, anders verlies je enorm veel gebruiksoppervlak. Maar daar zitten haken en ogen aan, onder meer het risico op rot in houten vloerbalken en -planken. Met bijv. houtvezel of katoen is dat risico een stuk kleiner, maar dampopen isoleren is een vak apart binnen de “isolatiekunde”. Bovendien behaal je de streefwaarde dan alleen door op gebruiksoppervlak in te boeten. (Gevels van buitenaf isoleren is een hels karwei, met funderingsvraagstukken, welstandsissues en hoge afwerkingskosten die niet vergoed worden.)
En de vloer: als er kruipruimte is, kun je daar wat mee natuurlijk. Maar zo niet, wat dan? Van bovenaf isoleren? Je hebt een behoorlijke dikte nodig om de Rc-streefwaarde van 3,5 te bereiken. Dat gaat van je stahoogte af, en sowieso wordt dat een timmerklus, want alle deuren moeten aangepast, of zelfs vervangen. En dan moet er natuurlijk een nieuwe vloer overheen, en ja, dat is geen isolatie, dus extra kosten.
En de ramen? Iedereen kan je vertellen dat er bij oude, oorspronkelijke kozijnen nieuw houtwerk nodig is, omdat de bestaande sponning niet geschikt is voor HR++ glas of meer. Maar dát wordt dus niet vergoed…
Tot slot de overhead: door de koppeling aan de "standaard" is de regeling rete-ingewikkeld, dus er moet een uitgebreide website bij, met van die laagdrempelige uitlegvideo’s, en er moet een callcenter worden opgetuigd, en ook is er een heel leger isolatie-adviseurs nodig.
Kortom: dit is weer zo'n misser van een Ambtenaar met Tekentafel, waar lang niet iedereen goed mee uit de voeten kan.