Wetsvoorstel opvraagbaarheid gegevens voor spoedeisende zorg

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Dinteloord
Datum 19 juli 2023

Vraag1

Wat vindt u in algemene zin van het wetsvoorstel en bijbehorende toelichting?


Dat is onzin in de meeste gevallen. Het is meestal niet noodzakelijk om medische gegevens te delen in spoedeisende gevallen. Mocht betrokkene al iets onder de leden hebben wat een arts zou moeten weten dan is dat vaak al bekend en daarbij is baak ook een (huis) arts betrokken bij de (spoed)opname.
Daar komt bij dat het delen van deze gegevens alleen in Nederland geldt. Bij (regelmatig en/of vakantie) verblijf in het buitenland, ook buiten Europa, heeft een arts ook geen toegang tot deze gegevens.
Daar komt bij dat al bewezen is dat toegang tot deze gegevens niet beperkt is tot alleen de noodzakelijke zorgverleners. Dat is ook niet te voorkomen door wetgeving. De wet wordt namelijk veelvuldig overtreden en handhaving is de overheid absoluut niet toe in staat.

Vraag2

Ook hebben we nog een aantal specifieke vragen voor zorgaanbieders/zorgverleners en experts op het gebied van zorg-ICT.

2. Is het wetsvoorstel uitvoerbaar voor zorgverleners?
- Zijn de verplichtingen voldoende duidelijk en uitvoerbaar?
- Is de definitie van spoedeisende zorg en de voorgestelde afbakening voldoende duidelijk en werkbaar? Zijn er suggesties voor een alternatieve afbakening?
Ik kan niet beoordelen of het wetsvoorstel voor zorgverelenrs uitvoerbaar is. Wat ik wel weet is dat bescherming van digitale data zeer arbeids jntensief en kostbaar is. Dat kunnen zorgverleners niet.
Afbakening heeft weinig nut. Zie antwoord bij 1e vraag.

Vraag3

3. Is het wetsvoorstel uitvoerbaar voor IT-leveranciers en beheerders van uitwisselingssystemen?
- Is het uitvoerbaar dat in systemen twee stromen onderscheiden moeten worden (een voor spoedeisende en een voor niet-spoedeisende zorg)?
- Zijn de verschillende waarborgen die in het wetsvoorstel zijn opgenomen technisch te realiseren (bijvoorbeeld de uitzondering op de verplichting om gegevens opvraagbaar te maken met het oog op goed hulpverlenerschap)?
- In het wetsvoorstel is een regeling opgenomen met het oog op een goede werking van elektronische uitwisselingssystemen. Is dit voldoende, of is een dergelijke bepaling ook nodig voor een goede werking van andere technische oplossingen voor gegevensuitwisseling om gegevens uit te verwerken? Zo ja, welke en waarom?
Technisch is het uitvoerbaar.
De waarborgen zijn niet te realiseren. Dit is mensenwerk. Een voorbeeld; ik heb toegang tot gegevens van patienten en ik laat iemand (die geen toegang heeft) meekijken op mijn computer. Daarbij kan ik foto's (met een telefoon)maken van het scherm en daarmee doen wat ik wil. Afpersen, verkopen, chanteren etc. Het is naief om te denken dat dat niet gaat gebeuren. We hadden ook nooit gedacht dat iemand 500 kinderen zou verwekken.