Wetsvoorstel opvraagbaarheid gegevens voor spoedeisende zorg
Reactie
Naam | Amsterdam UMC (Gunnar Ballzus) |
---|---|
Plaats | Amsterdam |
Datum | 7 juli 2023 |
Vraag1
Wat vindt u in algemene zin van het wetsvoorstel en bijbehorende toelichting?Het is een positieve ontwikkeling dat het mogelijk is om in acute situaties patiëntgegevens van andere zorgaanbieders op te vragen zonder toestemming van de patiënt. Het is echter jammer dat de wet niet een bredere reikwijdte heeft. Voor het zorgveld zou het zowel voor de kwaliteit van de zorg als voor de zorg-ICT efficiënter zijn om direct te werken aan opt-out procedures voor de gehele zorgketen.
Vraag2
Ook hebben we nog een aantal specifieke vragen voor zorgaanbieders/zorgverleners en experts op het gebied van zorg-ICT.2. Is het wetsvoorstel uitvoerbaar voor zorgverleners?
- Zijn de verplichtingen voldoende duidelijk en uitvoerbaar?
- Is de definitie van spoedeisende zorg en de voorgestelde afbakening voldoende duidelijk en werkbaar? Zijn er suggesties voor een alternatieve afbakening?
De definitie van 'spoedeisende zorg' is voldoende duidelijk, maar in de praktijk brengt dit uitdagingen met zich mee. Het maken van een onderscheid tussen 'spoedeisende zorg' en 'niet-spoedeisende zorg' betekent dat zorgverleners bij elke opvraging van gegevens moeten vastleggen of het nodig is voor het verlenen van zorg in een levensbedreigende situatie, tenzij een patiënt al toestemming heeft gegeven voor het uitwisselen van gegevens. Dit zal leiden tot extra administratieve lasten voor zorgverleners, niet alleen binnen de acute zorg maar ook in alle andere sectoren van de gezondheidszorg waar levensbedreigende situaties kunnen ontstaan.
Vraag3
3. Is het wetsvoorstel uitvoerbaar voor IT-leveranciers en beheerders van uitwisselingssystemen?- Is het uitvoerbaar dat in systemen twee stromen onderscheiden moeten worden (een voor spoedeisende en een voor niet-spoedeisende zorg)?
- Zijn de verschillende waarborgen die in het wetsvoorstel zijn opgenomen technisch te realiseren (bijvoorbeeld de uitzondering op de verplichting om gegevens opvraagbaar te maken met het oog op goed hulpverlenerschap)?
- In het wetsvoorstel is een regeling opgenomen met het oog op een goede werking van elektronische uitwisselingssystemen. Is dit voldoende, of is een dergelijke bepaling ook nodig voor een goede werking van andere technische oplossingen voor gegevensuitwisseling om gegevens uit te verwerken? Zo ja, welke en waarom?
Technisch gezien is het mogelijk uitvoerbaar, maar het maken van onderscheid tussen twee stromen zal leiden tot complexere werkprocessen voor eindgebruikers van uitwisselingssystemen. Bovendien zal het hoogstwaarschijnlijk extra kosten met zich meebrengen voor zorgaanbieders, aangezien leveranciers kosten in rekening zullen brengen voor de vereiste aanpassingen aan de uitwisselingssystemen. Als er ook kosten verbonden zijn aan zorgaanbieders, kan dit leiden tot desinvesteringen als er ooit wetgeving wordt ingevoerd voor een opt-out bij gegevensuitwisseling in de zorg als geheel. Tot slot is het niet duidelijk hoe dit overeenkomt met gebruik van lokale toestemmingsregisters van zorgaanbieders en het landelijke toestemmingsregister Mitz.