Wetsvoorstel opvraagbaarheid gegevens voor spoedeisende zorg
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Amsterdam |
Datum | 7 juli 2023 |
Vraag1
Wat vindt u in algemene zin van het wetsvoorstel en bijbehorende toelichting?Ik ben sterke voorstander van het wetsvoorstel. Als huisarts oa werkzaam op de huisartsenspoedpost en als bestuurder in de ouderenzog zie ik dat er heel veel te winnen is bij goede overdracht van dossiergegevens. Bij spoed kan dit van levensreddende betekenis zijn.
Ook kan in dossier melding worden gemaakt van een evt wilsbeschikking waarbij aangegeven wordt wat een oatient niet meer wil, bijv niet meer reanimeren
Vraag2
Ook hebben we nog een aantal specifieke vragen voor zorgaanbieders/zorgverleners en experts op het gebied van zorg-ICT.2. Is het wetsvoorstel uitvoerbaar voor zorgverleners?
- Zijn de verplichtingen voldoende duidelijk en uitvoerbaar?
- Is de definitie van spoedeisende zorg en de voorgestelde afbakening voldoende duidelijk en werkbaar? Zijn er suggesties voor een alternatieve afbakening?
Van belang is dat gegevens van huisarts, huisartsenpost, spoedeisende hulp, ambulancedienst en apotheek overdraagbaar zijn.
Vraag3
3. Is het wetsvoorstel uitvoerbaar voor IT-leveranciers en beheerders van uitwisselingssystemen?- Is het uitvoerbaar dat in systemen twee stromen onderscheiden moeten worden (een voor spoedeisende en een voor niet-spoedeisende zorg)?
- Zijn de verschillende waarborgen die in het wetsvoorstel zijn opgenomen technisch te realiseren (bijvoorbeeld de uitzondering op de verplichting om gegevens opvraagbaar te maken met het oog op goed hulpverlenerschap)?
- In het wetsvoorstel is een regeling opgenomen met het oog op een goede werking van elektronische uitwisselingssystemen. Is dit voldoende, of is een dergelijke bepaling ook nodig voor een goede werking van andere technische oplossingen voor gegevensuitwisseling om gegevens uit te verwerken? Zo ja, welke en waarom?
Ik heb onvoldoende verstand van ict, maar denk dat dmv LSP er al een voorwaardescheppend systeem bestaat