Stimuleringsmaatregel organische stofrijke meststoffen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Driewegen
Datum 27 december 2022

Vraag1

Wij nodigen u van harte uit suggesties en opmerkingen te plaatsen bij het voorgestelde ontwerp wijzigingsartikel.
Als akkerbouwer op Zeeuwse klei onderschrijven wij van harte onderstaande eerdere reactie!

Graag daag ik u uit om onderzoek te doen naar een vrij eenvoudige oplossing die vele doelen dient. Huisvesting van dieren, in ons geval melkvee, gehouden in een stalsysteem met ruim strooisel waarbij de mest elk uur uit de stal verwijderd wordt. De urine van de dieren wordt direct opgevangen en apart opgeslagen.
Op deze manier krijg je 2 meststromen:
Een soort van vloeibare strorijke stalmest, 10% droge stof, een C/N verhouding van 10, een zeer laag N-mineraal en een laag kaligehalte. Een ideale meststof om het bodemleven te voeden en daarmee veel koolstof aan de bodem toe te voegen en via een levende bodem planten van voedingstoffen te voorzien.
De urine bevat vooral minerale stikstof en kali en weinig organische stof, een ideale meststof om aan groeiende planten toe te dienen.
Niet alleen op het gebied van (stal)ammoniakemissie boek je veel voordeel, maar ook bij het uitrijden van mest! Wanneer de vloeibare strorijke stalmest, eventueel verdund met water, met de zodebemester of met ontheffing bovengronds wordt uitgereden, is de kans op emissie fors teruggebracht. Bijkomend voordeel is dat deze manier van bemesten ook een verbetering kan betekenen in de reductie van uitspoeling van nitraat naar grond- en oppervlaktewater.
Als de gier die overblijft met de bouwlandinjecteur op de akkers gebracht wordt is ook daar een een geringe kans op amoniakemissie.