Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting

Reactie

Naam LVGO (Landelijke Vereniging van Gemeenschappelijk Wonen van Ouderen) (voorzitter LVGO G Verbeek)
Plaats Olst
Datum 7 oktober 2021

Vraag1

De regeling dient voor de aanvrager zo eenvoudig en helder mogelijk te zijn. Aan deelnemers van de internetconsulatie wordt gevraagd vooral te letten op de praktische uitvoerbaarheid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de de termijnen en de aan te leveren documenten.
Reactie Landelijke Vereniging van Gemeenschappelijk Wonen van 50+ers
1. In de inleidende definities worden ouderen gedefinieerd als 55+; dat zien wij graag veranderd in 50+.
2. Bij het doen van elke aanvraag zal dan ook de initiatief nemende groep senioren zelf een plan aanleveren waarin de groep aangeeft eigenaarschap te nemen over de ontmoetingsruimte en het gebruik ervan.
3. Bewonersverenigingen van kopers of huurders zullen ook gerechtigd moeten zijn deze subsidie aan te vragen en hiermee verantwoordelijke partij van de ontmoetingsruimte worden. In Artikel 1 exploitatieplan: door één of meer eigenaren, hier toevoegen: rechtspersonen namens gebruikers of bewoners. In artikel 8 a, b en c 3x het woord “doen” toe voegen: dus:’ te doen voltooien’, ‘te doen aanvangen’ en ‘te doen voltooien’.
4. We gaan er van uit dat ook bij huurgroepen voldoende duidelijk is dat de exploitatie gedaan kan (en zal) worden door de woongroep zelf. Dat staat als zodanig nergens geformuleerd, maar dat lijkt te vatten onder “een organisatie die verbonden is met de geclusterde woonvorm” (toelichting pt. 2.5). Misschien kan in dat stukje tekst “dit kan de eigenaar van het pand zijn” worden vervangen door ‘dit kan de eigenaar of huurder’.
5. Het zou voldoende moeten zijn om een intentieverklaring van de gemeente te hebben en zicht op het verstrekken van een omgevingsvergunning binnen een redelijke termijn, van twee jaar bijvoorbeeld.
6. Als het gaat om verbouwing van een bestaande woning tot groepsruimte zal een omgevingsvergunning vaak niet nodig zijn, maar daarentegen wél weer een onttrekkingsvergunning
7. De kosten worden vergoed tot anderhalf maal NHG. Wij pleiten ervoor dat dit exclusief gemeenschappelijke voorzieningen is.
8. De behandeling van aanvragen geschiedt op volgorde van behandeling. Wij pleiten ervoor om burgerinitiatieven voorrang te geven en te zorgen dat de gelden daardoor maximaal ten goede komen van de doelgroep en niet als ‘winst’ verdwijnen.



Bijlage