Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rotterdam
Datum 7 oktober 2021

Vraag1

De regeling dient voor de aanvrager zo eenvoudig en helder mogelijk te zijn. Aan deelnemers van de internetconsulatie wordt gevraagd vooral te letten op de praktische uitvoerbaarheid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de de termijnen en de aan te leveren documenten.
Allereerst willen wij berichten heel positief te staan tegenover de voorgestelde stimuleringsregeling die tot doel heeft op een effectieve en efficiënte wijze te komen tot meer ontmoetingsruimten voor ouderen.
Wij hebben de volgende opmerkingen:
- artikel 4, in te dienen stukken bij een aanvraag : meerdere ontwikkelaars zullen direct (en zelfs nog voor de bouw al verkopen) vanwege gescheiden koop en aanneming. Middels kettingbedingen en contracten kunnen we e.e.a. voor langere tijd borgen, dus neem aan dat verkoop nog voordat de bouw zal aanvangen geen probleem zal zijn?
- artikel 8, subsidieverplichtingen: er mag geen winst worden gemaakt op de gemeenschapsruimte in de exploitatiefase. We snappen deze regel, hoewel dit in de praktijd zelden voor zal komen. In onze optiek is dit lastig te borgen / door te leggen aan de rechtsopvolgers (tenzij het VvE is, die geld bij legt). Zeker wanneer hiervoor een professionele hospitality-dienstverlener moet worden ingehuurd.
- op het moment van vaststelling moet alles aangetoond worden. Moeten we dan bijvoorbeeld letterlijk splitsingsakten/reglementen meesturen van een Vve / het hele pakket aan contracten zoals dat er nu is bijvoorbeeld voor Parkentree? Inclusief contracten voor een exploitant? Iets dat bij projecten met > 100 woningen relevant is.
- De genoemde termijnen van 3 jaar na verlening subsidie starten met bouwen van de ontmoetingsruimte en binnen 7 jaar na verlening opleveren zijn voldoende .
- wat als wij alles netjes doorleggen aan de koper(s) van de gemeenschappelijke ruimte (/ een Vve) en die leven vervolgens de regels niet na? Het lijkt ons lastig dit te monitoren en handhaven. Wie doet dit/wie gaat dit doen? Wellicht goed om wel te benoemen, als voorwaarde; maar naleving handhaven is niet iets wat een ontwikkelaar (of gemeente of BZK) zal oppakken.