Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
20 september 2021
|
Vraag1
De regeling dient voor de aanvrager zo eenvoudig en helder mogelijk te zijn. Aan deelnemers van de internetconsulatie wordt gevraagd vooral te letten op de praktische uitvoerbaarheid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de de termijnen en de aan te leveren documenten.
1) De regeling is nu alleen gericht op de bouw van de ontmoetingsruimte. Echter, er wordt o.a. door Stadgenoot ook ingezet op het realiseren van clusters in bestaande bouw. Dat wil zeggen: op plekken waar al veel ouderen samenwonen in geschikte woningen communityvorming op gang te brengen. Een gemeenschappelijke ruimte hoort daar ook bij. Het kan zijn dat die "nieuw" wordt gebouwd bv door in de hal of op het dak iets te realiseren of een garagebox of berging om te bouwen (uit de teksten wordt niet duidelijk of dit is toegestaan) maar wat ook goed mogelijk is is het onttrekken van een woning om deze in te zetten als gemeenschappelijke ruimte. Deze optie zie ik niet terug in de regeling. Een woningonttrekking tbv gemeenschappelijke ruimte gaat nauwelijks gepaard met bouwkosten maar drukt wel flink op onze exploitatie omdat de huuropbrengensten (deels) weg vallen, ook worden er kosten gemaakt zoals legekosten van de woningonttrekkingsvergunning die moet worden aangevraagd.
2) onderdeel van de aanvraag moet een exploitatieplan zijn waarin de kosten en opbrengsten uiteen worden gezet. Dit is een beetje een kip-ei situatie. Immers, mocht de subsidie worden uitgekeerd zullen de realisatiekosten afnemen waardoor minder huur in rekening kan worden gebracht aan de bewoners. Welke bedragen willen jullie terugzien in het exploitatieplan: die waar rekening is gehouden met ontvangst van de subsidie of die zonder.
3) Daarnaast zal hoogstwaarschijnlijk de aanbesteding nog niet zijn gestart als de subsidieaanvraag wordt ingediend dus wordt het moeilijk om een bouwplan en bouwkosten toe te voegen.
4) het is niet logisch om bij meer woningen meer subsidie uit te keren omdat je bij meer woningen ook meer kunt verwachten aan bijdrage in de huur van de ruimte