Wijziging van de Wet kinderopvang ivm ouderparticipatiecreches
Reactie
Naam | Moeder van Floris (B. Visser) |
---|---|
Plaats | Utrecht |
Datum | 2 augustus 2019 |
Vraag1
Het doel van deze consultatie is tweeledig:1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde wetgeving;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel en de algemene maatregel van bestuur.
De OPC is een vorm van kinderopvang zonder winstoogmerk. Kinderopvang mag een vak zijn, een opleiding biedt geen garantie. Uit onderzoek blijkt dat de OPC’s uitstekende kwaliteit leveren. Zelfs beter. Los van de aspecten waar in zo’n onderzoek naar wordt gekeken, biedt de OPC andere voordelen. Deze pluspunten mogen, wat mij betreft, zeker mee worden genomen.
Niet iedereen kiest voor een OPC om dezelfde reden. In mijn geval wilde ik onze zoon Floris een tweede thuis bieden. Mijn familie woont in het buitenland en de andere helft zit niet om de hoek. Ik vond het een fijne gedachte om hem tussen andere kinderen op te zien groeien.
Ik ben niet teleurgesteld. Floris gaat met plezier naar de opvang. Hier wordt hij voorbereid op de maatschappij. Voor hem zijn de mensen die voor hem zorgen de moeder van, of de vader van een van zijn vriendjes. Vaders dragen net zo goed hun steentje bij. Zij zorgen eveneens voor de kinderen. Daar had ik in eerste instantie niet bij stilgestaan, maar inmiddels zie ik dit als een groot pluspunt van de OPC. Ik ben hier heel blij mee. Bij een reguliere opvang werken vrijwel uitsluitend vrouwen. In het lager onderwijs zijn juffen eveneens veruit in de meerderheid. Pas in het voortgezet onderwijs komt daar verandering in. Ik vind het fijn dat mijn zoon ziet dat man en vrouw zorg en opvoeding delen.
Floris kwam naar De Krakeling toen hij een jaar oud was. Als ik met ouders van buiten De Krakeling spreek, merk ik dat ik minder zorgen en onzekerheden heb dan de meesten. Omdat Floris niet mijn enige referentiepunt is, kan ik de dingen die hij doet en die hij kan redelijk goed plaatsen. Ik heb een vrij duidelijk beeld van wat zijn deugden en zijn gebreken zijn. Dat maakt het makkelijker om situaties te relativeren.
Inmiddels is hij drie. Thuis vertelt hij graag wat hij die dag op De Krakeling mee heeft gemaakt. Omdat ik de plek ken en iedereen die er bijhoort, kan ik makkelijk met hem meepraten.
Ik ben trots als hij zegt “Ik ben een krakelaar”. Het geeft aan dat hij zich vertrouwd en geborgen voelt. Ouders doen hun uiterste best om de kinderen een bijzondere ochtend of middag te geven. Elke ouder zet zijn eigen talenten in. Floris verft, knutselt, bakt, picknickt en vindt het fantastisch om met z’n allen een theatervoorstelling op te voeren. Voor hem is elke dag een avontuur.