Wetsvoorstel lesbisch ouderschap
Reactie
Naam | mevrouw D Blokzijl |
---|---|
Plaats | Hengelo |
Datum | 18 december 2009 |
Vraag3
In het voorstel wordt geregeld dat het ouderschap door de rechter kan worden vastgesteld van de vrouw die als levensgezel van de moeder heeft ingestemd met een daad die de bevruchting van het kind tot gevolg kan hebben gehad. Evenals dit nu reeds mogelijk is bij de man die hiermee als levensgezel van de moeder heeft ingestemd. Dit betekent een wijziging van Boek 1, Titel 11, Afdeling 4 (Gerechtelijke vaststelling van het vaderschap).Deze wijziging kan op verschillende manieren worden vormgegeven:
A. In het voorontwerp is de “gerechtelijke vaststelling van het vaderschap” omgedoopt tot de “gerechtelijke vaststelling van het ouderschap”. Onder ouderschap wordt zowel vaderschap als moederschap begrepen.
B. Ook is het mogelijk om een aparte afdeling (Afdeling 4a) te maken voor de gerechtelijke vaststelling van het moederschap. De huidige Afdeling 4 blijft dan ongewijzigd.
C. Daarnaast is denkbaar dat Afdeling 4 wordt gewijzigd in “Gerechtelijke vaststelling van het vaderschap en het moederschap”. In de artikelen 207 en 208 zal dan vervolgens ook een onderscheid worden aangebracht tussen vader(schap) en moeder(schap) ( “Het vaderschap van een man of het moederschap van een vrouw kan … etc”).
Graag vernemen wij waar uw voorkeur naar uitgaat.
concept 1: duo moeder die binnen een huwelijk met de moeder tevens automatische juridische ouder wordt. Hier sta ik zeer positief tegenover, de optie dat een donor tevens de jurische vader kan worden zou fantastische kunnen zijn. alleen vraag ik me af of deze goed te regelen is.
vraag 3: hierbij vind ik dat optie A goed, optie B en C niet.
partners die samen de donor uitzoeken en op de hoogte zijn van een bevruchting vervullen op deze wijze dezelfde rol als wanneer een man en een vrouw op zoek gaan naar een donor wegens het slecht functioneren van het mannelijke spermatozoïden. in een relatie tussen 2 vrouwen is er dus sprake van een gelijksoortige relatie waarbij naar mijn ziens optie A de meest vanzelfsprekende en beste wetsvoorstel is. Bij optie B en C is er een te grote kans dat ex partners onterecht de ouderschap kunnen claimen.