Wetsvoorstel lesbisch ouderschap
Reactie
Naam | L.M.C.T. van Tienen |
---|---|
Plaats | Voerendaal |
Datum | 17 december 2009 |
Vraag1
Opmerking betreffende het geregistreerd partnerschapDe afstammingsrechtelijke gevolgen van het geregistreerd partnerschap zullen op dezelfde wijze worden vormgegeven als die van een huwelijk. Dit betekent dat ook het ouderschap van de duomoeder van rechtswege bij geboorte kan ontstaan, als zij een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder en de moeder een verklaring van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting overlegt bij de aangifte geboorte van het kind. In deze wijziging zal afzonderlijk worden voorzien. Het uitgangspunt is dat de regelingen gelijktijdig in werking zullen treden.
ik vind dit een goed en prettig wetsvoorstel. Het maakt de juridische positie van de duomoeder in stuk sterker in de tijd direct vanaf de zwangerschap tot aan de goedgekeurde adoptie. ook wordt mijn inziens het kind op een goede wijze vertegenwoordigd omdat er vanaf het begin 2 ouders zijn die met elkaar kunnen overleggen als er belangrijke beslissingen genomen dienen te worden met betrekking tot het kind. Vaak verkrijg je daarmee een beter overwogen beslissing, wat in het belang van het kind is. daarnaast kunnen beide ouders zorggeloos de eerste periode van het kind meemaken en voorzien in de dingen die het kind hierin nodig heeft met betrekking tot hechting e.d. er zijn geen zorgen of stress situaties die de adoptieprocedure met zich mee kunnen maken. dit is prettig voor de ouders maar zeker ook in het belang van het kind omdat de 1ste levensfase belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van o.a. de persoonlijkheid van het kind.
Vraag2
Wat is uw visie op het voorontwerp en de toelichting daarop?ik vind het goed beschreven en denk dat ieders rechten hierin bewaakt worden op een eerlijke manier en meteen vanaf het begin.
Vraag3
In het voorstel wordt geregeld dat het ouderschap door de rechter kan worden vastgesteld van de vrouw die als levensgezel van de moeder heeft ingestemd met een daad die de bevruchting van het kind tot gevolg kan hebben gehad. Evenals dit nu reeds mogelijk is bij de man die hiermee als levensgezel van de moeder heeft ingestemd. Dit betekent een wijziging van Boek 1, Titel 11, Afdeling 4 (Gerechtelijke vaststelling van het vaderschap).Deze wijziging kan op verschillende manieren worden vormgegeven:
A. In het voorontwerp is de “gerechtelijke vaststelling van het vaderschap” omgedoopt tot de “gerechtelijke vaststelling van het ouderschap”. Onder ouderschap wordt zowel vaderschap als moederschap begrepen.
B. Ook is het mogelijk om een aparte afdeling (Afdeling 4a) te maken voor de gerechtelijke vaststelling van het moederschap. De huidige Afdeling 4 blijft dan ongewijzigd.
C. Daarnaast is denkbaar dat Afdeling 4 wordt gewijzigd in “Gerechtelijke vaststelling van het vaderschap en het moederschap”. In de artikelen 207 en 208 zal dan vervolgens ook een onderscheid worden aangebracht tussen vader(schap) en moeder(schap) ( “Het vaderschap van een man of het moederschap van een vrouw kan … etc”).
Graag vernemen wij waar uw voorkeur naar uitgaat.
ik vind optie A "gerechtelijke vaststelling van het ouderschap" het beste. je geeft hierin kort en bondig aan dat het om beide geslachten gaat zonder daar een nieuwe afdeling of onnodige toevoegingen aan te doen.
en tenslotte of je nu man of vrouw bent: je bent beide ouder. waarom moeilijk maken als het makkelijk is wat mij betreft.