Pakketwijziging 2023-1 Nationaal Frequentieplan 2014

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Leende
Datum 6 augustus 2023

Vraag1

U wordt uitgenodigd uw zienswijze te geven op dit ontwerpbesluit.
Als ik uit ga van de radio telecommunicatie wet van 2018, dan ligt het voor de hand om alleen personen met een licentie toe te laten. Bekend is ook dat PMR frequenties wereldwijd niet altijd hetzelfde zijn en een klein gedeelte al in het voor zendamateurs primaire gebied liggen. In mijn optiek is het dus niet opheffen, maar een licentie verkrijgen.
Ook zijn er wereldwijde afspraken met de IARU en wordt de band gebruikt voor noodfrequenties en repeaters inclusief de daarbij uitgegeven vergunningen. .
Het is dus van belang dat 430-436 MHz een primaire status blijft behouden voor radiozendamateurs.
PMR apparatuur heeft een laaf vermogen en doorgaans een laag standpunt van de antenne, dus de reikwijdte is maar een paar km. Verder kan men stuurtonen als unieke selectie meesturen zodat meerdere personen tegelijkertijd van dezelfde frequentie gebruik kunnen maken.
Misschien is het ook een goed idee om de in de verkoop aangeboden apparaten eens te testen op harmonische en te constateren dat de goedkope Chinese muk soms ruimhartig harmonische produceren en dus ook boven de 860MHz uit komen. HET IS DUS GEEN GOED IDEE OM DEE FREQUENTIES 430-440 MHz AAN MPR TOE TE KENNEN EN DE PRIMAIRE STATUS VAN DE RADIOZENDAMATEURS TE LATEN VERVALLEN.