Pakketwijziging 2023-1 Nationaal Frequentieplan 2014

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Hoensbroek
Datum 13 augustus 2023

Vraag1

U wordt uitgenodigd uw zienswijze te geven op dit ontwerpbesluit.
"144 - 146 MHz en 430 - 440 MHz zijn traditioneel de twee belangrijkste amateurbanden.
Dit vanuit de historie van de amateurdienst in de afgelopen 40 jaar, maar ook omdat het nog niet zolang geleden is dat dit voor novice-amateurs de enige twee banden die waren toegestaan.
De amateurdienst is daarnaast een dienst van luisteren naar zwakke signalen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld radio-astronomie.
De activiteit qua zenden is misschien niet zo groot.
Dat is echter geen maat voor het gebruik van de banden.
Er wordt veel geluisterd.
Het is daarvoor echter essentieel dat de beluisterde frequenties leeg zijn, d.w.z. dat er geen storing op zit en ook geen andere gebruikers.
De afgelopen jaren is de amateurdienst in dit opzicht (op de meeste van haar banden) al geconfronteerd met een vrij catastrofaal hoger storingsniveau dat ons in onze mogelijkheden in veel gevallen ook flink heeft beperkt.
Voeg dit samen met de heel slechte ervaringen die we al vanaf begin van het medegebruik op 433 en 434 MHz en in iets mindere mate bovenin de band hebben moeten accepteren, en het wordt duidelijk dat het voornemen leidt tot nog veel grotere poblemen en een verdere inperking van de mogelijkheden van de amateurdienst.
Het stuk van 430 - 432 MHz uit het voorstel daar zitten repeateringangen.
Dat betreft ontvangers op een hoge locatie, die uitsluitend goed werken zonder dat er andere signalen te horen zijn, en ook bij een hoger ruisniveau (bijv. bij spread-spectrum) worden deze ontvangers in hun werking beperkt.
In het stuk 436 - 438 zitten amateursatellieten.
Andere signalen in dat gebied zijn schadelijk voor de ontvangst van de zwakke signalen uit de ruimte.
In het stuk 438 - 440 zitten in Nederland en omliggende landen opnieuw enkele repeateringangen.

Bij 'Wat verandert er?' Staat bij het voorstel ¨Enkele wijzigingen zijn erop gericht om nieuw gebruik te stuiten zonder dat het bestaande gebruik nu wordt beperkt.
¨ Daar is geen sprake van. Ik denk dat er na verloop van tijd heel veel gaat veranderen en dat de amateurdienst door toenemende overlast ernstig zal worden beperkt.
Kortom, mijn zienswijze is dat dit een heel slecht voorstel is."