Pakketwijziging 2023-1 Nationaal Frequentieplan 2014

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Schönhofstr. 28 60487 Frankfurt am Main
Datum 2 augustus 2023

Vraag1

U wordt uitgenodigd uw zienswijze te geven op dit ontwerpbesluit.

Momenteel heeft de Amateur Radio Service een primaire status in het 430 tot 436 MHz bereik en een secundaire status tussen 436 en 440 MHz. Helaas is het frequentiebereik 433,05 - 434,79 MHz al vrijwel onbruikbaar omdat het wordt gedomineerd door veelgebruikte mobiele korteafstandsradio (PMR) en ISM-toepassingen, die ongewenste interferentie veroorzaken.

Met de geplande wijzigingen in het frequentieplan zal het hele frequentiebereik van 430 tot 440 MHz onbruikbaar worden voor onze radioexperimenten vanwege de oncontroleerbare en wijdverspreide microzendtoepassingen. In het bijzonder gaat het hier om de bakenbanden (432 - 433 MHz) en de satellietcommunicatiebanden (435 - 436 MHz), waarvoor wij als amateurradiodienst dringend bescherming eisen tegen interferentie van ISM-toepassingen (radiosleutels, smart home-toepassingen zoals thermostaten, enzovoort).

Ik wil benadrukken dat de geplande wijziging ook van invloed is op het internationale bakenbereik en in het bijzonder op internationale satellietradio in het bereik van 436 tot 438 MHz. Talrijke satellieten van verschillende landen die zich al in een baan om de aarde bevinden op deze frequenties zouden worden beïnvloed door deze veranderingen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze veranderingen niet alleen gevolgen zullen hebben binnen de grenzen van Nederland, maar ook internationale radiotoepassingen zullen beïnvloeden, omdat satellietradio een grensoverschrijdend effect heeft en dus ook buurlanden binnen de EU en overzeese gebieden in het Caribisch gebied omvat.

Een ander aspect dat ik wil benadrukken betreft wetenschappelijke radio, die met de geplande wijzigingen niet langer mogelijk zou zijn in dit frequentiebereik. Ook zouden internationale ruimtevaartuigen, zoals satellieten, ernstig gestoord kunnen worden door Nederlandse radiotoepassingen, wat tot ver buiten de grenzen van Nederland gevolgen zou kunnen hebben en de radiocommunicatie in alle Europese landen in gevaar zou kunnen brengen.

Zelfs binnen Nederland zou het gebruik van de 70 cm frequenties voor veel interessante radiotoepassingen grensoverschrijdende communicatie onmogelijk maken. Op dit moment is er al interferentie in deze frequentieband en deze zou na de uitvoering van het plan aanzienlijk kunnen toenemen, waardoor verbindingen tussen frequentiebanden en een groot deel van het radioamateurverkeer in Nederland zouden worden aangetast.


Met vriendelijke groet

Thorsten Sinning DG3KBQ

info@si2.de

Bijlage